Втората най-голяма банка в Германия - Commerzbank, очаква да публикува загуба от близо 2,9 милиарда евро или 3,5 милиарда долара за 2020 година, след като предприе значителни обезценки, свързани с пандемията.

Финансовата институция ще бъде с оперативна загуба от 233 милиона евро за изминалата година, което "ясно отразява негативния ефект от пандемията", казват от базираната във Франкфурт банка в предварително съобщение, цитирано от Bloomberg.

Загубата включва предварително обявени разходи от над 800 милиона евро за преструктуриране. Негативният резултат от 2020 година почти ще заличи печалбите на финансовата институция от предишните 5 години. Заедно с това Commerzbank влиза в ново преструктуриране под ръководството на новия главен изпълнителен директор Манфред Кноф.

Commerzbank, която откри офис в София, съкращава един на трима свои служители в Германия

Commerzbank, която откри офис в София, съкращава един на трима свои служители в Германия

Хората, които ще бъдат освободени, са заети основно в клоновата мрежа на банката

Междувременно преди седмица банката обяви, че се готви за вълна от съкращения и затваряне на офиси. От финансовата институция потвърдиха в четвъртък, че ще освободят 10 000 души, а 340 банкови клона ще спрат да работят до 2024 година.

Това е част от стратегията на Commerzbank да се фокусира по-сериозно върху онлайн банкирането и безкешовите инструменти за разплащане.

От банката посочват в официалното съобщение, че съкращенията ще засегнат едно на всеки три работни места в Германия. "Като част от широкообхватната ни стратегия за дигитализация, банката ще намали броя на клоновете си от настоящото ниво от 790 до 450", се казва още в него.

"Сравнено с резултатите, които очакваме за 2020 година, разходите ще бъдат намалени с 1,4 милиарда евро или около 20% към 2024 година", казват още от финансовата институция.