Втората най-голяма банка в Германия - Commerzbank, се готви за вълна от съкращения и затваряне на офиси. От финансовата институция потвърдиха в четвъртък, че ще освободят 10 000 души, а 340 банкови клона ще спрат да работят до 2024 година, пише TheLocal.de.

Това е част от стратегията на Commerzbank да се фокусира по-сериозно върху онлайн банкирането и безкешовите инструменти за разплащане.

От банката посочват в официалното съобщение, че съкращенията ще засегнат едно на всеки три работни места в Германия. "Като част от широкообхватната ни стратегия за дигитализация, банката ще намали броя на клоновете си от настоящото ниво от 790 до 450", се казва още в него.

"Сравнено с резултатите, които очакваме за 2020 година, разходите ще бъдат намалени с 1,4 милиарда евро или около 20% към 2024 година", казват още от финансовата институция.

Подобно на Deutsche Bank и Commerzbank обяви значителни съкращения и през 2020 година. Към декември банката освободи около 2900 служители. Тя отчете нетна загуба от 69 милиона евро през третото тримесечие на миналата година и затвори 200 клона. Към края на септември броят на служителите ѝ е 39 600.

Междувременно докато намалява броя на служителите си в клоновата мрежа, от втората по големина германска банка потвърдиха през миналата година, че ще отворя ИТ хъб в България.

През лятото стана ясно, че от банката вече са наели 3500 квадратни метра в бизнес сграда в София. Преди това беше посочено, че тя цели да наеме 400 души за технологичния си център у нас. Първите служители трябваше да бъдат наети до края на 2020 година и те да достигнат 400 в следващите 2 години.