Държавната енергийна компания на Турция кандидатства за лиценз за проучване на петрол в Източното Средиземноморие. Това става ясно от изявление на Министерството на енергетиката и природните ресурси, предаде Daily Sabah.

Заявлението на енергийната компания TPAO идва седмица след като президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще продължи проучванията за нефт и газ в Средиземно море.

Напрежението между Анкара и ЕС нарасна още миналата година, дотолкова, че корабите, които проучват в региона, бяха ескортирани от военни фрегати.

Турция, която има най-дългата континентална брегова линия в Източното Средиземноморие, отхвърли исканията за морски граници, направени от Гърция и гръцко-кипърската администрация,като заяви, че че тези претенции нарушават суверенните права както на Турция, така и на Турската република Северна Кипър.

Междувременно министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че Турция може да пробие още сондажи в търсенето на газ в Източното Средиземноморие. Страната вече е отворила осем сондажа в региона според министъра.

През декември миналата година европейските лидери одобриха налагането на още санкции срещу петролната компания, заради с "неразрешени сондажни дейности".Тези планове останаха на заден фон заради смекчаването на тона на Ердоган.