Европейски производители на електрически велосипеди подадоха оплакване до Европейската комисия, в което твърдят, че китайските компании, които внасят подобни продукти, го правят на твърде ниски цени благодарение на държавни субсидии.

Европейската асоциация на производителите на велосипеди твърди, че цените, на които китайските колела се продават, понякога са под стойността за производство.

Комисията трябва да вземе решение дали да започне разследване до края на октомври месец т.г.

През 2016 г. в ЕС са продадени над 430 000 китайските електрически велосипеди, 40% ръст спрямо предходната година. Оценките показват, че през настоящата година броят им ще достигне 800 000.

В рамките на целия Европейски съюз се продават по около 20 милиона велосипеда годишно, като 10 процента от тях за електрически. Прогнозата е този дял да скочи до 25 процента през следващите пет години.

Разработката на електрически велосипеди, които подпомагат въртенето на педалите чрез ток, е на европейските компании, които са инвестирали около 1 милиард евро, но се рискуват да загубят на пазара от Китай.

По информация на президента на асоциацията китайското правителство субсидира между 30 и 50 процента от цената на продукта.