Румънското подразделение на фонда NEPI Rockcastle, част от групата, придобила софийските молове "Парадайз център" и "Сердика център", е обвинявано в представяне на неверни финансови резултати в северната ни съседка.

Експерти от платформата Viceroy Research твърдят, че компанията е завършила фискалната 2017 година със загуба преди облагането с данъци в размер на 41 милиона евро, а не с печалба от 284,8 милиона евро, както се посочва в отчета й.

В резултат акциите на цялата група, които се търгуват на борсите в Йоханесбург и Амстердам, записаха най-големия си спад от 9 месеца насам, съобщава онлайн изданието Business Review. Ценните книжа са поевтинели с 16% в сряда.

Акциите на Fortress, която притежава 24% от NЕPI, също са отчели сериозен спад от 15 на сто, става ясно още от информацията.

NEPI инвестира 100 милиона евро в нов мол в Румъния

Собственикът на "Парадайз" и "Сердика" прави нов мол за 100 милиона евро в Румъния

Той ще се намира в град Сибиу

В отговор на обвиненията от южноафриканския фонд заявяват, че от компанията не са ги потърсили за коментар и заради това от NEPI не са имали възможност да излязат със свое становище по случая преди публикуването на доклада.

От фонда допълват, че винаги са гарантирали прозрачността на информацията, предоставяна на заинтересованите страни, както и, че финансовият отчет е бил изготвен "в съответствие със законовите изисквания и с най-добрите практики".

В съобщението на NEPI се казва още, че те ще подведат под отговорност фирмата за представянето на "подвеждаща информация".

Viceroy от своя страна посочват, че данните в доклада им са били взети "директно от подадените от NEPI документи". Изчисленията са били извършени на база на данните в тях, се казва още в отговора на анализаторите.

Как българските молове станаха южноафрикански?

Как българските молове станаха южноафрикански?

Поредната покупка на фонд от далечната страна е "Парадайз Център"

"Инвеститорите имат възможността сами да определят истинността на нашия анализ и да проведат собствен такъв. Не споделяме мнение, че от NEPI гарантират пълна прозрачност на акционерите", посочват от Viceroy и допълват:

"Последният пример за това е категоричният отказ да бъде ангажирана независима страна (бел.ред.: специализирана компания с такава дейност), която да разследва сделките на асоциираните предприятия, подозрителното набиране на капитал и сделки с имоти. Такова беше поискано от десет от най-големите финансови институции в Южна Африка (включително мениджъри на правителствени фондове).".

През пролетта на миналата година едни от най-големите фондове за управление на активи в Южна Африка настояха за провеждането на независима проверка на свързаните дружества NEPI, Fortress, Resilient Green Bay от страна на една от четирите водещи одиторски компании в страната.

Тяхното настояване дойде в резултат на съмнения, че ръководствата на четирите компании манипулират цената на акциите им, а в резултат техните инвеститори са записали огромни загуби.

Анализаторите твърдят още, че в Румъния, която е основен пазар за NEPI, фондът е надценявал данните за печалбата си "поне през последните три години".

"Това не е изследователски доклад, а представяне на информация от неправилната гледна точка. И най-младият счетоводител при нас е на мнение, че хората, изготвили доклада, имат шокиращо неразбиране за счетоводните правила и политики в Румъния. Те са пренебрегнали някои от междуфирмените сделки и не са се опитали да се свържат с нас за обяснение", коментира пред платформата Businessalive главният изпълнителен директор на фонда Алекс Морар.

NEPI управлява близо една четвърт от моловете в Румъния, включително Mega Mall и Promenada в Букурещ, City Park в Констанца и Sibiu Shopping Center в Сибиу.

Фондът завърши и най-голямата имотна сделка у нас за миналата година с придобиването на "Парадайз Център" за 493 милиона евро. Няколко месеца преди това той стана собственик и на "Сердика център" срещу сума от близо 90 милиона лева. През тази година пък стана ясно, че компанията планира да изгради нов търговски център в Пловдив.