Вече е късно да се притесняваме за това дали роботите ще ни вземат хляба. Това вече се случва, като три от десетте най-големи работодатели в света заменят десетки хиляди свои работници с машини.

Технологичният производител Foxconn, който е ключов доставчик на Apple, Google и Amazon, вече е освободил от работа 60 000 свои служители и вече на тяхно място се използват роботи, показва анализ, цитиран от Световния икономически форум.

Третият най-голям работодател в света – Walmart, който дава работа на 2,1 милиона души, планира да замени с дронове тази част от персонала, чието задължение е да проверяват наличността в складовете.

Дронове в своите операции планира да внедри и работодател номер 1 – Министерство на отбраната на САЩ.

От всички в класацията на най-големите работодатели в света само Националната здравна служба на Великобритания няма намерения да внедри машини в дейността си.

Експерти смятат, че това е само началото на инвазията на роботите на пазара на труда. Според изследване на Оксфордския университет цели 77% от работните места в Китай могат да изчезнат в следствие на автоматизация.

Това се отнася и за над половината (57%) от служителите в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

А ето и кои са десетте най-големи работодатели в света за 2015 г. според класация на онлайн платформата за статистически изследвания Statista.

1.Министерство на отбраната на САЩ – 3,2 милиона служители;

2.Народна освободителна армия на Китай – 2,3 милиона служители;

3.Walmart (САЩ) – 2,1 милиона служители;

4.McDonald’s (САЩ) – 1,9 милиона служители;

5.Националната здравна служба на Великобритания – 1,7 милиона служители;

6.Китайска народна петролна корпорация – 1,6 милиона служители;

7.State Grid Corporation (Китай) – 1,5 милиона служители;

8.Индийските железници – 1,4 милиона служители;

9.Индийските въоръжени сили – 1,3 милиона служители;

10.Foxconn – 1,3 милиона служители.