Близо 550 000 лева глоба ще трябва да плати "Вуум.Бг", след като Комисията за защита на конкуренцията установи, че търговецът на електронни цигари за еднократна употреба е нарушил редица текстове от антимонополното законодателство.

Производството е започнало по искане на фирмата "Краун-95" ЕООД. От юни 2021 г. тя развива дейност като вносител и дистрибутор на електронни цигари и никотинови паучове. Сред тях са и китайските еднократни електронни цигари Voom.

България е държавата в ЕС с най-евтини алкохол и цигари

Държавата с най-евтини алкохол и цигари в ЕС

Големите ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС

Българската фирма създава собствен дизайн на опаковките, като първоначално те са под бранда Voom, после - Nice by Voom, а след смяна на китайския производител вече се казват Nice, което е и регистрирана марка. Дизайнът на практика остава непроменен. Според проучване на Nielsen към август-септември 2022 г. пазарният дял на брандовете е на първо място по продажби и по брой продажби на изделие.

Според установената от КЗК информация от началото на 2023 г. друго дружество - "Вуум.бг" ООД, започва да продава електронни цигари Voom, за чиято марка има споразумение с едноименния китайски производител. Комисията обаче е на мнение, че дизайнът на опаковките и на самите цигари е "изключително сходен" с тези на "Краун-95", които вече са се наложили на пазара - например сходни цветови комбинации и шрифтове.

Фабриките за фалшиви цигари са навсякъде в Европа: индустрията губи стотици милиони

Фабриките за фалшиви цигари са навсякъде в Европа: индустрията губи стотици милиони

Испанската полиция нахлу в три нелегални тютюневи фабрики и конфискува тютюн за близо €40 милиона

"Въпреки че ответното дружество използва означение "Voom", съвпадащо с предоставената му за ползване търговска марка, различна от означението "nice", използвано от искателя, съвпадащо с негова регистрирана марка, цветовото и графичното оформление на опаковките на двете дружества са сходни до степен, която е много вероятно да доведе до заблуда на потребителите", категорични са от КЗК.

Други установени нарушения са свързани с продуктовия каталог на "Вуум.бг", както и със сайта, през който се продават цигарите. Там продуктите са представени недобросъвестно, включително - чрез надпис "Избери оригинала".

Така имуществената санкция заради приликата при цигарите и опаковките на двете фирми е в размер на 274 394 лв., а заради каталога и сайта има и още две глоби по 137 197 лв. Освен това КЗК разпорежда незабавно прекратяване на нарушенията, т.е. електронните цигари на "Вуум.бг" трябва да изчезнат от търговската мрежа, докато не придобият нов дизайн.

Решението подлежи на обжалване.