Случаят с испанската полиция, която конфискува тютюн на стойност €40 милиона, разкривайки три незаконни фабрики за цигари, е само един от десетки подобни случаи тази година. Цигарената индустрия в Европа губи стотици милиони евро на фона на огромна конфискация на незаконни тютюневи изделия, съобщава Reuters.

Проблемът не е от днес

По данни на OLAF през 2022 година в ЕС са конфискувани рекордните 531 милиона фалшиви тютюневи изделия, което е с 43% повече в сравнение с предходната година. Тогава конфускуваните цигари са били около 370 милиона.

Около 60% от цигарите са от незаконно производство в ЕС, а останалите са внесени контрабандно.

British American Tobacco с глоба за $635 милиона заради търговия с тютюн със Северна Корея

Търговията със Северна Корея коства $635 милиона на втората най-голяма тютюнева компания в света

Продажбите на изолираната комунистическа нация са се извършвали между 2007 и 2017 г.

От Европол коментират пред Reuters, че миналата година вероятно ще постави рекорд и по отношение на броя на незаконните фабрики за цигари, за които е съобщено, че са затворени от националните полицейски сили, въпреки че данните за цялата година все още не са налични.

Според прогнозите, тази година броят на незаконните фабрики и съогветно загубата за индустрията, ще са още повече.

Ръководителите на тютюневите компании са единодушни -престъпните групи, които традиционно се снабдяват с нелегални тютюневи изделия предимно от страни извън ЕС, все по-често изграждат производствени мощности в Западна Европа, за да бъдат по-близо до пазарите с по-високи цени.

"Престъпните банди преминаха от внос на фалшиви продукти в Европа към създаване на незаконни производствени мощности в границите на Европейския съюз", коментира Сирил Олив, който е регионален ръководител на отдела за борба с незаконната търговия на British American Tobacco.

Страните, в които има най-много незаконно производство

BAT - един от световните гиганти в тютюневия сектор, заедно с Imperial Brands, Japan Tobacco и Philip Morris International, съобщават за увеличаване на фалшификациите във Франция, Нидерландия, Португалия, Словения, Дания и Чехия.

Това твърдение среща недоверие от страна на различни активистки групи, които смятат, че компаниите преувеличават размера на незаконния пазар като част от лобистките им усилия срещу въвеждане на по-високи данъци за сектора.

Последните данни обаче показват, че конфискациите на нелегални цигари на Стария континент наистина се увеличават и то драстично.

Колко точно губи бизнесът с цигари

Трите най-големи тютюневи компании отказват да посочат точния размер на финансовите щети от незаконната търговия.

Според Винсънт Бърн - ръководител на операциите на компанията за борба с незаконната търговия, Japan Tobacco е похарчила "стотици милиони долари" само за събиране на информация за фалшификаторите.

Според Алекс Макдоналд, който е ръководител на отдела за групова сигурност в Imperial Brands, доставките от Китай и други части на Азия, които са били най-големите източници на фалшиви цигари, попадащи в ЕС, са намалели по време на пандемията. За сметка на нелегално производство в самата Европа.

Кутия цигари може да стане 10 лева след предложение на Брюксел за вдигане на акцизите от 2025-а

Кутия цигари може да стане 10 лева след предложение на Брюксел за вдигане на акцизите от 2025-а

Според изтекъл доклад ЕК презнава бездимните изделия за по-малко вредни и предлага данъчната им тежест да бъде намалена наполовина