Едни от най-големите имена в сферата на технологиите са във все по-обтегнати отношения с Индия. Причината са строгите нови правила за социалните медии, които могат да нарушат неприкосновеността на личния живот, пише CNN Business. Събитията от тази седмица подчертават предизвикателствата, пред които са изправени Facebook, Twitter и Google, опитвайки се да се ориентират във все по-сложната политическа картина в Индия, свързана с новите разпоредби.

Динамичната седмица

В началото на седмицата полиция посети офисите на Twitter, след като определи туит от служител на управляващата партия като "манипулирана медия". Във вторник WhatsApp осъди индийското правителството за новите правила, а в сряда администрацията на премиера Нарендра Моди укори платформата, собственост на Facebook за нейния "явен акт на неподчинение", когато става въпрос за спазване на "закона на земята".

Правителството на Моди вярва, че новите разпоредби са разумни и ще помогнат за защита на националната сигурност, поддържане на обществения ред и намаляване на престъпността, като улеснят идентифицирането на източниците на разпространяващата се дезинформация. Технологичните компании обаче смятат, че правилата са в противоречие с демократичните принципи.

Това е само един от многото случаи на нарастващи спорни отношения между американските технологични компании и един от най-големите им пазари. Управляващата партия в Индия засили репресиите си върху социалните медии и приложенията тази година, особено след като пандемията, породена от Covid-19 обхвана страната.