Тайванската компания Foxconn, осъществяваща монтажа на продукцията на Apple, предлага до 3 трилиона йени ($27 млрд.) за бизнеса на японския концерн Toshiba по производството на чипове за компютърна памет. Това съобщава деловото издание The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Основен продукт на това поделение на Toshiba са чиповете NAND, които се използват в дата центровете и в потребителски устройства.

Анализаторите оценяват този бизнес на 1,5 - 2 трилиона йени годишно ($13,5 - 18 млрд.), отбелязва изданието. Един от източниците на вестника посочва, че следващото по размер предложение за придобиването на този бизнес е готов да даде на Toshiba за него 2 трлн. йени ($18 млрд.).

Toshiba получи оферта от $17.9 милиарда за бизнеса с чипове

Toshiba получи оферта от $17.9 милиарда за най-доходоносния й бизнес

Продава звеното, за да излезе от кризата

Според The Wall Street Journal сделката още е далеч от финален етап и предложените цени могат да се променят.

По рано Toshiba обяви намерението си да продаде до 100% от бизнеса си за производство на чипове за флашпамет NAND. В края на март акционерите на концерна се съгласиха той да бъде отделен от другата структура на дружеството, припомня rns.online.

Toshiba очаква над $9 милиарда загуба за 2016-а

Toshiba очаква над $9 милиарда загуба за 2016-а

Дъщерната й компания Westinghouse днес обяви фалит

Средствата от продажбата на това поделение ще се насочат към покриване на загубите (не по-малки от $9 млрд.) на американската компания в сферата на атомната енергетика Westinghouse, собственост на Toshiba.