"Вчера беше извършено плащането на сумата на 1.009 милиарда евро за купуването на бизнеса на Райфайзенбанк и дъщерните й дружества в България, с което ние на практика създадохме не просто и само най-голямата банка, но и най-голямата финансова група в България". Така Петър Андронов, главен изпълнителен директор на бизнес направление "Международни пазари" в KBC Груп (собственикът на българската банка ОББ), обяви днес пред журналисти официалното придобиване на активите на австрийската финансова институция у нас.

Сделката стана известна още миналата година, но с направеното плащане тя вече официално е затворена, а клиентите на "Райфайзенбанк" в България, чиято обща бройка възлиза на 630 000 души, само след 10 дни ще бъдат обслужвани от нов бранд - KBC Банк. Това е новото име на австрийската банка у нас, която вече е собственост на белгийската група KBC.  

Петър Андронов и Питър Рубен представят транзитния бранд на "Райфайзенбанк" в България

Източник: KBC

Петър Андронов и Питър Рубен представят транзитния бранд на "Райфайзенбанк" в България

Новото име обаче няма да остане за дълго - плановете на новия белгийски собственик са в следващите 2-3 тримесечия да слее двете си банки на българския пазар - новата KBC Банк и добре познатата ОББ. Заедно с тях ще бъдат обединени и дъщерните дружества, като след приключването на процеса общата финансова институция ще има общо 2.4 милиона клиенти във всичките си бизнеси - банков, застрахователен, пенсионен и в управлението на активи. Тя ще се превърне и в един от най-големите работодатели във финансовия сектор у нас с над 7000 служители.

KBC Банк придоби окончателно Райфайзенбанк (България)

KBC Банк придоби окончателно Райфайзенбанк (България)

Според прогнозите, KBC Банк ще стане най-голямата банка у нас

Сделката ще изкачи ОББ до първото място в класацията на най-големите банки у нас. По данни към месец март общите активи на двете банки възлизат на 27.3 милиарда лева, докато на подгласниците Уникредит Булбанк и ДСК са съответно 26.6 милиарда лева и 25.1 милиарда лева. Тук обаче е мястото да се каже, че при сливане на финансови институции винаги има известна обезценка на активи, така че точната им обща стойност ще бъде известна след края на процеса. В тази връзка Петър Андронов заяви, че очаква "свирепа конкуренция" на върха на банковия сектор у нас.

"С тази сделка имаме вече едноличен най-голям инвеститор в България - това е KBC груп за всичките години на прехода", заяви още Андронов. Става дума за сумата от 2.4 милиарда евро, които са били инвестирани в страната от влизането на белгийската група на местния пазар през 2007 година. "Заедно с това групата е и най-големият кредитор на страната", добави още той, визирайки количеството държавни ценни книжа, които банката притежава.

Мениджърският състав на новата KBC Банк

Източник: KBC

Мениджърският състав на новата KBC Банк

След приключването на сделката българският пазар става третия най-важен за белгийската група - след тези в родната Белгия и Чехия, а амбициите на групата са да стане лидер във всеки един пазарен сегмент, на който участва. Това заяви пред екипа на Money.bg Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ. Попитан как сливането ще засегне персонала на двете банки, той отговори, че "в края на този процес, който ще продължи 2 години, общият брой хора, които ще работят в тази група, ще бъде малко по-малък, отколкото сега". 

Пълният разговор с него можете да гледате в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR в събота от 16.30 часа.