Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването на контрол от страна на Villeroy & Boch на "Идеал Стандарт - Видима" АД.

Припомняме, че през септември 2023 г. Villeroy & Boch подписа обвързващо споразумение за придобиване на производствените компании на Ideal Standard Group.

Според официалния отчет на българското дружество към 31 декември 2022 г., приходите от продажби за годината възлизат на над 496 млн. лева. Нетната загуба за годината е 9 млн. лева, при стойност на показателя от 4,72 млн. лева печалба за предходната година. Служителите на трудов договор по данни към месец юли тази година наброяват близо 3 000 души. Дpyжecтвoтo имa двe пpoизвoдcтвeни бaзи в гpaд Ceвлиeвo и eднa в ceлo Гpaдницa.

Сделката за €600 милиона между Villeroy & Boch българската Ideal Standard влезе в КЗК

Сделката за €600 милиона между Villeroy & Boch българската Ideal Standard влезе в КЗК

Севлиевското дружество е с годишни приходи за близо половин милиард лева

Интегрираната компания, след приключване на сделката, ще се присъедини към най-големите европейски производители на продукти за баня. Акциите на компанията се продават от фондове под управлението на Anchorage Capital Group и CVC Credit.

Цената на придобиване се основава на оценка на компанията от приблизително 600 милиона евро.

В резултат на сливането, оборотът на Villeroy & Boch в сектор бани и уелнес ще се удвои до 1,4 млрд. евро. Заедно с бизнеса за хранене и лайфстайл, той може да достигне 1,7 млрд. евро (995 млн. евро през 2022 г.) като цяло за групата.

Това не е първият опит за придобиването на българското дружество, след като прeз 2021 година отново имаше преговори. По непотвърдена информация тогава сделката пропадна заради спор за оценката на активите компанията.

Ян Петер Тевес, изпълнителен директор на Ideal Standard, казва: "Villeroy & Boch и Ideal Standard се допълват взаимно не само по отношение на продуктите, но и по отношение на брандовете и ще получат взаимна полза от различните канали за продажба. И двете компании ще играят ключова роля в бъдещото развитие на индустрията. Очакваме това развитие!"

Какво ще се случи с българската Ideal Standard след придобиването й от германски конкурент?

Какво ще се случи с българската Ideal Standard след придобиването й от германски конкурент?

За някои производства и поделения на производствената компания ефектът ще е по-голям?

Новата експертиза отваря перспективи за растеж

Производствената база на Ideal Standard в бизнеса с фитинги, опитът в бизнеса с проекти и силните пазарни позиции във Великобритания и Италия ще осигурят на Villeroy & Boch подобрено пазарно проникване и покритие на специфични региони и продуктови сегменти. Тези дългогодишни марки сега обединяват силните си страни.

"Секторът на баните продължава да е бързоразвиващ се глобален пазар, но това е пазар, на който ефектите от мащаба ще бъдат все по-важни за запазване на конкурентоспособността и привличане на бъдещи инвестиции. Дори само поради тази причина придобиването представлява правилната стратегическа стъпка за Villeroy & Boch. В допълнение, Ideal Standard е отлично продължение на нашия собствен бизнес модел. Това предвещава нова ера за сектор бани и уелнес и за Villeroy & Boch като цялоа", заявява Андреас Шмид, председател на Надзорния съвет на Villeroy & Boch.

Villeroy & Boch придобива българската Ideal Standard в сделка за €600 милиона

От втория опит, срещу 600 000 000 евро Ideal Standard все пак бе придобит от по-голям конкурент

Севлиевското дружество е с годишни приходи за близо половин милиард лева

Deutsche Bank AG е финансов съветник, а White & Case е правен съветник на Ideal Standard.

През 2007 American Standard, дългогодишен собственик на Ideal Standard, продаде дружеството заедно с останалата част от бизнеса си свързан с бани и кухни за 1.27 милиарда евро на фонда Bain Capital Partners. Те от своя страна реструктурираха бизнеса, но поради задлъжнялост през 2018 година се оказа, че контролът му се държи от Anchorage Capital Group и CVC Credit Partners.