По-скоро позитивен ще е резултатът от обявеното преди дни сливане на "Идеал Стандарт Интернешънъл" и Villeroy & Boch, каза в Севлиево Ян Петер Тевес, главен изпълнителен директор на "Идеал Стандарт Интернешънъл", съобщава регионалният сайт Sevlievo-online.com.

Припомняме, че на 18 септември 2023 г. "Villeroy & Boch" подписа обвързващо споразумение за придобиване на производствените компании на Ideal Standard Group. Цената на сделката се основава на оценка на компанията от приблизително 600 милиона евро.

От ръководството на придобиващата компания коментираха, че за някои производства и поделения на "Идеал Стандарт Интернешънъл" положителния резултат ще е по-голям.

Едно от тези производства е позиционираният в Севлиево Завод за санитарна арматура. Villeroy & Boch нямат такова производство, а имат желание да навлязат на този пазар и в този смисъл заводът за фитинги в Севлиево е едно голямо преимущество за тях, каза Ян Петер Тeвес.

Що се отнася до Завода за санитарна керамика, той е единственият в рамките на компанията с капацитет от 2.5 млн. изделия годишно. Точно това прави завода за керамика в Севлиево единственият с подобно портфолио на европейския пазар, затова се очаква, че сливането ще доведе само до положителни ползи за двата завода, каза Тевес, подчертавайки, че става въпрос за изделия с много високо качество и изключително конкурентна цена.

Villeroy & Boch придобива българската Ideal Standard в сделка за €600 милиона

От втория опит, срещу 600 000 000 евро Ideal Standard все пак бе придобит от по-голям конкурент

Севлиевското дружество е с годишни приходи за близо половин милиард лева

Ян Петер Тевес не отрече, че ще има необходимост от технологична интеграция,

за да се види как точно биха могли да се съчетаят производствата с бизнес плановете на новия собственик, "но и за двете компании сливането е ключово, тъй като и двете са достатъчно гъвкави". Той обясни, че предстои да се уточни в кои сфери производствата ще запазят своята самостоятелност и в кои области ще се обединят усилия на двете компании, но "за България изгледите са по-скоро положителни".

Как точно ще стане сливането, Ян Петер Тевес обобщи така: "Няма да е въпрос на прехвърляне на отговорности, а по-скоро на допълване, т.е. всяка от двете компании ще допринася със силните си страни".

На този етап не се обсъжда какво ще е името на позиционираната в Севлиево "Идеал Стандарт-Видима",

тъй като към момента, а вероятно и в близките три до пет години брандовете няма да са приоритетна тема, прогнозира Тевес, но с уговорката, че "трябва да се чуе какво мислят новите собственици за това".

"Това сливане означава, че ще се присъединим към най-големите играчи на европейския пазар в сектора на оборудване на банята по отношение на оборота", смята изпълнителен директор на "Villeroy & Boch" Франк Гьоринг.

Според официалния отчет на "Идеал Стандарт Интернешънъл" към 31 декември 2022 г., приходите от продажби за годината възлизат на над 496 млн. лева. Нетната загуба за годината е 9 млн. лева, при стойност на показателя от 4,72 млн. лева печалба за предходната година. Служителите на трудов договор по данни към месец юли тази година наброяват близо 3 000 души. Дpyжecтвoтo имa двe пpoизвoдcтвeни бaзи в гpaд Ceвлиeвo и eднa в ceлo Гpaдницa. 

По повод 25 години завод за санитарна керамика бе открит нов цех за производство на полимерни калъпи. Инвестицията е в размер на 2 млн. лева.

Интегрираната компания, след приключване на сделката, ще се присъедини към най-големите европейски производители на продукти за баня. Акциите на компанията се продават от фондове под управлението на Anchorage Capital Group и CVC Credit.

В резултат на сливането, оборотът на Villeroy & Boch в сектор бани и уелнес ще се удвои до 1,4 млрд. евро. Заедно с бизнеса за хранене и лайфстайл, той може да достигне 1,7 млрд. евро (995 млн. евро през 2022 г.) като цяло за групата.

Това не е първият опит за придобиването на българското дружество, след като прeз 2021 година отново имаше преговори. По непотвърдена информация тогава сделката е пропаднала заради спор за оценката на активите компанията.

Villeroy & Boch ще финансира сделката с налични пари и парични еквиваленти, както и с дълг в размер на приблизително 250 милиона евро. Сделката подлежи на обичайните регулаторни прегледи и одобрения, както и на успешното обратно изкупуване на облигационната емисия от 325 милиона евро, емитирана от Ideal Standard International S.A.

Deutsche Bank AG е финансов съветник, а White & Case е правен съветник на Ideal Standard.

Припомняме, че през 2007 American Standard, дългогодишен собственик на Ideal Standard, продаде дружеството заедно с останалата част от бизнеса си свързан с бани и кухни за 1.27 милиарда евро на фонда Bain Capital Partners. Те от своя страна реструктурираха бизнеса, но поради задлъжнялост през 2018 година се оказа, че контролът му се държи от Anchorage Capital Group и CVC Credit Partners.

"Идеал Стандарт - Видима" нае 200 души през пандемията и инвестира още 11 милиона лева

"Идеал Стандарт - Видима" нае 200 души през пандемията и инвестира още 11 милиона лева

През миналата година българските заводи се радват на повишено търсене