Money.bg започва поредица "Бизнес атлас", посветена на бизнеса в различните български региони. Ще ви разкажем за успешни и иновативни компании, които са избрали да се развиват там, където връзката им с корените е най-силна. България не е само един или два града - всички го знаем, но е добре да си го припомняме.

Запознайте се със Слави и Симона Славови. Те са баща и дъщеря и ръководят компанията за изработка на бутикови мебели "Ергодизайн" в Русе. Освен това, притежават умна фабрика, който е една от най-дигитализираните в България. Срещаме се с тях в крайдунавския град, за да научим какви са ползите от един такъв иновативен страната ни тип производство.

Снимка 670541

"Все по-трудното намиране на квалифицирани служители и все по-голямата демотивация на младите хора у нас е една от причините да залагаме повече на машините в нашия семеен бизнес", разказва ни Слави Славов.

Снимка 670546

За 2023-а година оборотът на мебелната компания от Русе е около 7 милиона лева. Печалбата е малко над 1 милион лева. За 2024-а година от фирмата очакват запазване на равнището на оборотите. За периода от 2016-а година до днес инвестициите надхвърлят 3,5 милиона евро в софтуери и машини, като само в софтуери са вложени над 650 000 евро.

Успешен модел за умно дигитализирано предприятие

Историята на семейната компания започва през 90-те години на миналия век от един малък русенски гараж, в който Слави, заедно със своя брат произвежда предимно стъклени маси. Днес, близо 30 години по-късно Симона Славова заема все по-голяма роля в бизнеса.

Снимка 670542

"Днес компанията ни е специализирана в производството на поръчкови мебели за българския и за румънския пазар. Преди няколко години направихме голяма инвестиция в мащабен проект, който тотално смени посоката и начина на производството ни. И освен, че от серийно преминахме към поръчково производство, сега сме силно дигитализирани", споделя Симона.

Снимка 670547

"Егродизайн" предлага специализиран софтуер на клиентите си. Благодарение на него за по-малко от 10 минути в цеха на компанията в Русе може да започне производство за дадения клиент. Голяма част от процеса по изработката става чрез модерна механизация и машини от най-ново поколение, с все по-малко човешка намеса.

Снимка 670548

Промяната показва, че откакто човешкият екип в компанията намалява за сметка на машините, производствеността всъщност се увеличава.

Към днешна дата в умната мебелна фабрика работят около 50 човека. Част от тях са висококвалифицирани оператори на специалната автоматизирана и роботизирана техника, чрез която се създават бутиковите мебели за България и Румъния.

Колкото до Симона и Слави, те не спират да работят неуморно и да планират по-големи инвестиции в бъдеще. И въпреки нарастващата сила на машините, не спират да вярват и в хората. Но за всичко това, когато му дойде времето.