"Пощенска банка" и "Банка Пиреос България" вече официално са едно цяло година след като обявиха своето сливане. Двете финансови институции са приключили оперативното си обединение на 17 ноември, става ясно от официално съобщение.

"Това е заключителният етап от сделката, която е ключова за групата "Юробанк", с основни акционери - канадски и американски фондове, и е част от стратегията ѝ да разширява дейността си с фокус върху пазарите, на които е лидер", се посочва в него.

Няколко дни по-рано е завършило и юридическото обединение между двете банки, като "Банка Пиреос" се е преобразувала чрез вливане, довело до нейното прекратяване. "Пощенска банка" стана правоприемник на Банка Пиреос, като цялото имущество на "Банка Пиреос", в това число всички права и задължения по сключените договори с клиенти, преминаха към "Пощенска банка", се казва още в съобщението.

Собственикът на "Пощенска банка" купува "Банка Пиреос" и създава третата най-голяма банка у нас
Обновена

"Пощенска банка" и "Пиреос" се обединяват и създават третата най-голяма банка в България

Сделката за придобиването ще приключи до края на март 2019-а

След сливането двете финансови институции ще оперират под марката на "Пощенска банка". Заедно те ще имат пазарен дял от над 10% що се отнася до размера на активите, кредитите и депозитите, които управляват.

От "Юробанк България" посочват, че с кредитер портфейл в размер на 7,5 милиарда лева и депозитен такъв на стойност от 9,3 милиарда лева очакват да се наредят на трето място на пазара у нас.

През 2016 година част от групата на "Юробанк България" станаха и активите на друга гръцка банка на българския пазар - Alpha Bank.

През лятото на 2017 година стана ясно, че гръцката Piraeus ще търси купувачи на бизнеса си на Балканите, включително и в България. Малко по-късно стана ясно, че три български банки имат интерес към сделката. Сред тях освен настоящият купувач на "Банка Пиреос България" се наредиха още "Българо-американска кредитна банка" и "Инвестбанк".

БНБ разреши на "Пощенска банка" да погълне "Банка Пиреос България"

БНБ разреши на "Пощенска банка" да погълне "Банка Пиреос България"

Сделката бе на стойност €75 милиона