Тайванският производител на компоненти и най-голям доставчик на американския технологичен концерн Apple – Foxconn, купува японския производител на електроника Sharp. Сделката е била одобрена от Борда на директорите на японската корпорация в четвъртък и възлиза на 6,24 милиарда долара, предаде The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с въпроса.

Тайванска компания е готова да инвестира $5,9 млрд. в Sharp

Тайванска компания е готова да инвестира $5,9 млрд. в Sharp

Японските производители са в криза заради жестоката конкуренция в бранша

По принцип рядко се случва японска компания да преотстъпва почитана марка на чуждестранен купувач.

Споразумението отбелязва победа за Foxconn, която до самия край на преговорите бе смятана за губещия кандидат пред Innovation Network Corp. of Japan – фонд, подкрепян от японското правителство. Тайванската компания обаче, чието официално име е Hon Hai Precision Industry Co., е платила значително по-висока сума от INCJ, за да спечели при наддаването.

Сега Foxconn се изправя пред известна доза скептицизъм за това как може да спаси японския производител от тежките загуби, имайки предвид обещанието да запази корпорацията непокътната и да избягва големи съкращения.

Sharp кара служителите си да купуват продукти на компанията

Тази японска компания иска служителите ѝ да купуват само нейни стоки

Всичко в името на продажбите

Сделката изисква одобрението на акционерите на Sharp. Подробности около разбивката на финансите по сделката не бяха предоставени веднага.

В Япония случаят с Sharp породи дебат дали страната трябва да следва призива на премиера Шиндзо Абе да се отвори към повече инвестиции зад граница. Страната на изгряващото слънце не бе склонна да позволи голяма родна компания да отиде в чужди ръце и много хора бяха на мнение, че 103-годишната Sharp трябва да се притежава от японски купувач.

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността в Япония заяви, че се надява Sharp да се развива под шапката на Foxconn и вярва, че работните места и местната икономика ще бъдат запазени.

Как Sharp ще се спаси от гибел

Как Sharp ще се спаси от гибел

Гигантът има намерението да преструктурира изцяло бизнеса си

Обновление:

След появилата се информация, че Sharp Corp се съгласява да бъде придобита от тайванския производител Foxconn, което би представлявало най-голямата сделка за купуване на японска технологична компания от чуждестранна такава, тайванската компания съобщи, че е необходимо изясняване на условията и не е готова да подпише, предаде Reuters.

От Foxconn обясниха, че в сряда сутринта Sharp е предоставила нов ключов документ, който се нуждае от изясняване.

Японската корпорация, която от доста време отчита само загуби, заяви, че ще издаде нови акции на стойност 4,4 млрд. долара, за да предостави на Foxconn дял от две трети. Очаква се инвестициите на тайванския доставчик на компоненти на Apple да достигнат над 5,8 млрд. долара.