Компанията за споделено шофиране Uber предлага на шофьорите си във Великобритания електрически автомобили с марка Nissan. Това заявиха стартъпа, който е изправен пред потенциална забрана в столицата Лондон.

Компанията е подписала споразумение с Nissan за въвеждане на автопарк от 2 000 електромобила от хечбека Leaf на японския автомобилен производител. Превозните средства ще се предлагат на шофьори, използващи приложението във Великобритания. Въпреки че сделката е технически отворена за всички шофьори на Острова, офертата е насочена главно към работещите в Лондон.

Това е част от по-широкия стремеж от Uber да намали въглеродния си отпечатък във Великобритания - компанията обещава всичките ѝ превозни средства да станат напълно електрически до 2025 година.

Забраниха Uber в Германия

Забраниха Uber в Германия

Това е тежък удар, след като лиценза ѝ в Англия също беше отнет

През 2018 година от стартъпа обявиха, че ще таксуват пътниците в Лондон с 15 пенса повече на километър при всяко пътуване, за да помогне на шофьорите да си купуват електрически автомобили.

Досега тази такса помогна за набирането на над 80 милиона британски лири (105 милиона щатски долара), посочват Uber. Компанията очаква сумата да достигне до общо 200 милиона паунда през следващите няколко години. Според данни на фирмата от момента на въвеждането на таксата за чист въздух се наблюдава и увеличение с 350% на возенията с електрически превозни средства.

Сделката с Nissan пристига в труден момент за Uber, която е изправена пред блокиране в Лондон, след като лицензът ѝ беше взет от Transport for London. Оттогава компанията обжалва този ход и към момента може да продължи да оперира в града, докато се бори със забраната в съдилищата.

Uber изгуби лиценза на най-големия си европейски пазар

Uber изгуби лиценза на най-големия си европейски пазар

Акциите на компанията, която има 20 дни за обжалване, се сринаха в отговор

Избраното превозно средство - Nissan Leaf, е сред най-продаваните електромобили в света с над 450 000 продажби. Не е ясно обаче каква отстъпка ще бъде предоставена на шофьорите. Засега Uber не разкрива никакви финансови подробности около сделката си с японския производител. Nissan Leaf се продава с начална цена от 26 345 британски лири в кралството, а правителството предлага безвъзмездни помощи до 3 500 паунда за зареждащи се автомобили.

Усилията на Uber за чиста енергия не са случайни. Кметът на Лондон Садик Хан направи приоритет почистването на въздуха в града. Той наложи строга дневна такса от 12,50 паунда на шофьори на по-стари и замърсяващи автомобили с бензинови и дизелови двигатели в района на столицата, наречена "Зона с ултра ниски емисии".

Uber погълна конкурент от Близкия изток в сделка за $3,1 милиарда

Uber погълна конкурент от Близкия изток в сделка за $3,1 милиарда

Дубайската Careem Networks се превърна в 100% подразделение на Uber