България започна да доставя основни хранителни продукти за Черна гора, за да помогне на страната да компенсира недостига, причинен от руската инвазия в Украйна, съобщават черногорските медии. Няколко камиона, превозващи хранителни продукти, предоставени от България, вече са пристигнали в страната.

"България предложи да продава Черна гора в изобилие от много висококачествени храни, включително брашно, зърнени храни и фуражи при по-добри условия дори от Сърбия", заяви пред обществената телевизия RTCG министърът на земеделието на Черна гора Александър Стийович.

Украйна спря износа на редица основни хранителни продукти

Украйна спря износа на редица основни хранителни продукти

С разрешение ще могат да се изнасят пшеница, царевица, слънчогледово олио

Премиерът на страната Здравко Кривокапич коментира по-рано тази седмица, че България и Румъния са изразили готовност да подкрепят Подгорица за компенсиране на липсата на основни хранителни продукти, причинена от руската война срещу Украйна.

"В момента Черна гора е най-зависима от Сърбия. Винаги е добре да има алтернативни решения", заяви Кривокапич в кулоарите на срещата на ръководителите на правителствата на страните членки на НАТО от Югоизточна Европа, проведена в София.

През март правителството на Черна гора поиска от Сърбия да разреши износа на определени количества растително масло, брашно и пшеница за страната на фона на прекъсвания във веригите за доставки, причинени от войната в Украйна.

Сърбия ще разреши контролиран износ на пшеница и царевица

Сърбия ще разреши контролиран износ на пшеница и царевица

Това заяви президентът на страната Александър Вучич