Сърбия ще въведе контролиран износ на царевица и пшеница. Това заяви президентът на страната Александър Вучич, цитран от SeeNews. По-рано този месец сръбското правителство въведе забрана за износа на растително масло, царевица, пшеница и брашно в опит да осигури стабилни цени в страната и в целия регион.

След като големи износители се обърнаха към сръбското правителство и поискаха разрешение да изпълнят договорните си задължения по отношение на износа, кабинетът реши да преразгледа позицията си.

Сърбия ще се опита да поддържа запасите от пшеница и царевица на 20% по-високи нива от вътрешното потребление годишно. 

Най-големият купувач на пшеница в света обвинява "алчните търговци" за ръста на цените

Най-големият купувач на пшеница в света обвинява "алчните търговци" за ръста на цените

Страната внася по-голямата част от пшеницата си от Русия и Украйна

Страната е събрала 3,54 милиона тона пшеница и 6,24 милиона тона царевица миналата година, показват данните на статистическата служба. Според оценки на Zita Srbije, асоциацията на сръбските производители на зърно, през 2021 година се очаква страната да изнесе 1,8 милиона тона пшеница и 1,6 милиона тона царевица.

На 5 март Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) оповести първата си подробна прогноза за производство на зърнени храни в света през 2022 година (Early prospects point to higher cereal production in 2022). ФАО очаква увеличение на глобалната реколта от пшеница с 14,6 млн. т - до рекордните 790 млн. тона.

Предполага се, че основната част на този прираст ще бъде за сметка на рязкото увеличение на производството на пшеница в Канада и САЩ - до 31,2 млн.т и 52,8 млн.т - в сравнение с 21,7 млн.т и 44,8 млн.т през миналата година.

За Европа прогнозните параметри са нееднозначни. В Руската федерация се очертават по-благоприятни агрометеорологични условия в сравнение с миналогодишните и добива от пшеница се очаква да нарасне до 82 млн. т (75,9 млн. т - 2021 г.).

Държавата влиза на пазара на пшеница и започва изкупуването на 1.5 милиона тона

Държавата влиза на пазара на пшеница и започва изкупуването на 1.5 милиона тона

Премиерът опроверга информация за забрана за износ на зърно от страната ни