Най-големият купувач на пшеница обвинява "алчните търговци" за ръста на цените. Египет се опитва да смекчи удара от безмилостното повишаване на цените, като увеличава запасите си.

Страната внася по-голямата част от пшеницата си от Русия и Украйна, като използва голяма част по програми за субсидиране за милиони хора. Пшеницата е по-скъпа в сравнение с 2008 г., когато светът стана свидетел на бунтове. Сега страната е изправена пред предизвикателството да предотврати всяко подобно недоволство - над половината от жителите на Египет живеят близо или под прага на бедността, пише Bloomberg.

Правителството увеличава покупките на местна пшеница до 5,5 милиона тона. Доставките на пшеница засега са "стабилни", има достатъчно за производство на хляб по субсидираните програми и за момента страната не се нуждае от допълнителни доставки, според изявление на правителството.

Русия и Украйна доставят 86% от вноса на пшеница в Египет през 2020 г., според данни на ООН, а последиците от войната и санкциите разтърсиха международните пазари. Фючърсите за пшеница се повишиха с повече от 50% в Чикаго, а индексът на ООН за цените на храните достигна нов рекорд през февруари.

Войната качи цените на пшеничното брашно с 19% и на растителните масла с 10%. Средният доход на семейството е около 5000 египетски лири на месец. 31% от дохода се изразходва за храна според официалната статистика - или малко повече от разходите за жилище (19%) и здравеопазване (10,5%).

Правителството на Египет не просто заяви, че причината за по-високите разходи за храна е войната, но и започна да призовава търговците (местните фирми във веригата за доставки) за корекция на цените.

"Повишаването на цените на пазарите е изкуствено", каза министърът на търговията на Египет.