Еквадор е най-големият износител на банани в света, следван с голяма разлика от Филипините, Коста Рика и Колумбия. По същия начин за Еквадор Русия е основният пазар за неговите банани, много по-напред от втория по големина купувач - САЩ.

Въпреки това, по обем на внос на банани, Русия е едва третият по големина световен вносител, изоставайки след САЩ и Китай. Но по-интересното е, че Русия, за разлика от повечето други големи вносители, няма диверсификация в източниците си на внос на банани. Почти 96% от всички банани, които Русия внася, идват от една страна - Еквадор. Междувременно Еквадор изнася банани в огромен брой страни по света.

Каква е същността на проблема с бананите?

Росселхознадзор, руският селскостопански надзорен орган, изиска от Министерството на земеделието на Еквадор да спре сертифицирането на банани от пет еквадорски компании от 5 февруари 2024 г., за които се твърди, че са открили карантинен вредител - многоядната гърбава муха. Според анализаторите на East Fruit Росселхознадзор е марионетна организация на режима на Путин, която намира карантинни вредители само когато страната, доставяща продуктите, е обидила руския президент.

Компаниите, които попаднаха под гнева на Путин, са тези, които активно изнасят банани за руския пазар: Agzulasa, Don Carlos Fruit, Agroaereo Fruit Export, Asociacion de Produccion Agropecuaria de el oro Asoproagroro и Comercializadora de Banano.

Банановата война, която води Русия

Истинската причина беше решението на Еквадор да прехвърли на САЩ част от военната си техника от руски произход. Еквадор смята това оборудване за морално и физически остаряло и безполезно и вече може да го замени за модерно военно оборудване от САЩ. Това е изключително важно за страната, в която има напрегната вътрешна ситуация и широко разпространени вълнения.

Много вероятно е прехвърлената на САЩ техника да бъде използвана за подсилване на украинската армия, която почти две години се съпротивлява на нахлуването на превъзхождащите сили на руските агресори.

Кой наистина ще пострада от ограничаването на вноса на банани в Русия?

Бананите са най-евтиният плод в руските магазини в момента. Към днешна дата в московските супермаркети можете да си купите килограм банани средно за 120-130 рубли за килограм, което е около $1.3-$1.4 за килограм.

За първи път в историята Европа ще внася банани от Индия

За първи път в историята Европа ще внася банани от най-големия производител в света

Дългото транзитно време е основното предизвикателство

Руснаците изяждат около милион и половина тона банани всяка година - или повече от 10 кг на човек годишно. И почти всички тези банани идват от Еквадор. Преминаването към закупуване на банани от други страни ще бъде трудно, скъпо и ще доведе до драстично покачване на цената на бананите в краткосрочен и средносрочен план.

Според най-скромните прогнози цената на бананите в руските магазини на дребно ще се покачи с една трета.

Това означава, че и без това бедните руски потребители ще трябва да платят повече от $400 милиона щатски долара или 36,5 милиарда рубли допълнително само заради създалата се ситуация.

Еквадор, разбира се, също ще загуби пари. Но техните загуби ще бъдат много по-малки, тъй като те изнасят банани в почти всички страни по света. Така че за производителката на екзотични плодове ще бъде доста лесно да намери къде да пласира продуктите си, особено след като страните, които ще започнат да продават банани на Русия, ще увеличат цените си и ще продават по-малко на други пазари. 

Без банани по Коледа в Русия - цената им скочи драстично през годината

Без банани по Коледа в Русия - цената им скочи драстично през годината

Кои са другите силно поскъпнали продукти?