Белгийският премиер Александър Де Кроо призова ЕС да "спре кървенето" с високите цени на енергията и обяви нови национални мерки за ограничаване на разходите за потребителите и икономия на енергия за пестене на ресурси, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

"В Европа трябва да имаме само един приоритет", каза Де Кроo на пресконференция. "Само на европейско ниво ще успеем да свалим цените. Той добави: "Само Европейският съюз може да спре кървенето".

Белгия е поредната страна от ЕС, която въвежда реформи за ограничаване на цените на национално ниво, преди енергийните министри на ЕС да се срещнат на 9 септември, за да обсъдят решения на европейско ниво. Откакто Русия започна войната в Украйна, белгийският премиер беше силен защитник на въвеждането на таван на цените на газа на ниво ЕС, предупреди миналата седмица, че "следващите пет до 10 зими ще бъдат трудни".

Правителството на Де Кроо планира да наложи извънреден данък върху производителите на енергия. Докато данъкът първоначално ще бъде насочен към ядрения сектор, работна група ще разгледа обхващането и на други производители на енергия, но Де Кроо не уточнява кои. Испания, Италия, Румъния и Гърция вече са въвели подобни мерки, а идеята набира популярност и в Германия.

Белгия също така ще намали потреблението на енергия в обществени сгради, като например изисква използването на климатици да бъде намалено и отоплението да се настрои само до максимум 19 градуса по Целзий. Осветлението на обществените сгради ще бъде изключено между 19 ч. и 6 ч. сутринта.

Правителството също така провежда дискусии с финансовия сектор за потенциално спиране на ипотечните плащания за домакинствата, които са най-засегнати от скока на цените, и ще работи с федерациите на работодателите за намиране на решения за бизнеса и малките и средни предприятия.

Белгия планира да удължи други енергийни мерки, които понастоящем са в сила, до края на март 2023 г., като например социална тарифа за семейства с ниски доходи; 6 процента ДДС върху електроенергия, газ и топлинна енергия; както и намаляване на акциза върху бензина и дизела.

"Ще продължа да поддържам връзка с Европейската комисия, за да могат тези мерки да бъдат предприети", каза Де Кроо. "Европа трябва да покаже, че е способна да защити своите граждани, да защити своите компании.