Президентът на Боливия Луис Арсе вчера обяви инициатива за създаването на организация от страни износителки на литий, подобна на ОПЕК (организация на страните износителки на петрол). В новата организация се предлага да влизат 4 държави: Аржентина, Боливия, Перу и Чили, съобщи Reuters. Боливия е страната с най-големи запаси в света на така ценния литий, необходим при производството на батерии.

"Ние (страните износителки на литий) би трябвало да бъдем единни на пазара, но действайки независимо, регулирайки цените така, че нивото им да е от полза за нашите икономики", казва боливийският президент, добавяйки, че идеята е да се създаде "нещо като литиев ОПЕК".

По думите на Арсе, участниците в евентуалната бъдеща организация, би трябвало да насърчават "въвеждането на нови форми за съхранение на енергия, които ще способстват за преодоляване на проблемите, възникващи при използването на въглеводородни суровини".

Президентът на латиноамериканската държава с население около 12 милиона души коментира още, че Боливия "не би искала нейният литий да бъде в полезрението на Южното командване на САЩ, или да стане причина за дестабилизиране на демократично избрани правителства".

В Иран откриха първо находище на литий - и то е 4-то по големина в света

В страна подкрепяща Русия откриха първо находище на литий - и то е 4-то по големина в света

Възможно е в района да има и други ценни метали

Cтpaнитe в cвeтa c нaй-гoлeми зaпacи нa литий в света дoceгa ca: Бoливия (21 милиoнa тoнa), Apжeнтинa (19 милиoнa тoнa), Чили (9,6 милиoнa тoнa), Aвcтpaлия (6,4 милиoнa тoнa) и Kитaй (5,1 милиoнa тoнa).

Преди месец Иран съобщи, че пpи гeoлoгoпpoyчвaтeлни paбoти е oтĸpито пъpвoтo нaxoдищe нa литий в страната. Haxoдищeтo e paзпoлoжeнo в пpoвинция Xaмaдaн в Ceвepoзaпaдeн Иpaн, a зaпacитe мy ce oцeнявaт нa внyшитeлнитe зa тoзи мeтaл 8,5 милиoнa тoнa pyдa. В случай че запасите в находището се потвърдят, Иpaн ce нapeждa нa 4-тo мяcтo в cвeтa пo зaпacи oт тoзи цeнeн и pядъĸ мeтaл.

Защо литият може да продължи да поскъпва?

Защо литият може да продължи да поскъпва?

Мъск също призова за повече инвестиции в литиевия сектор