"Брекзит се оказа "отклонение, което отслаби и изолира Обединеното кралство". Това заяви комисарят по единния пазар на Европейския съюз Тиери Бретън в интервю за Guardian. Според него има някакви много малки и незначителни ползи за Великобритания, които са "трудно забележими". Забележими обаче са многото недостатъци, които са "жестоко изложени на пандемия".

Бретон е бивш френски министър на финансите, който днес отговаря за програмата за ваксинация срещу Covid-19 в ЕС и сравнението на здравната пандемия с Брекзит-пандемия къвсем не е случайно.

"Брекзит трябваше да поеме обратно контрола на страната и да защити гражданите на Обединеното кралство, да предложи повече икономическо и търговско пространство за маневриране и да засили глобалното положение на Великобритания като велика сила. Това, което виждаме обаче е почти обратното", коментира Бретън.

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Това е катастрофа за индустрията, смятат експерти

Британските призиви за повече "прагматизъм" по прилагането на споразумението за оттегляне - особено протоколът за Северна Ирландия - бяха странни, заяви още той.

"Прагматизмът беше за преговорите. Сега сделката трябва да се приложи изцяло, точно както е уговорено. Сигурен съм, че британците са се уверили, че могат да го приложат, преди да го подпишат. "

По отношение на икономиката, реалността на Brexit е "трагично различна" от обещаното и заявеното". БВП на Обединеното кралство е спаднал с 9,9% през миналата година срещу 5% в Германия, 8,3% във Франция и 8,9% в Италия. И макар британската икономика постепенно да се възстановява тази година, "финансовата несигурност, породена от Брекзит ясно ще повлияе на доверието на бизнеса и на инвеститорите в дългосрочен план", подчертава Бретън.

Великобритания заменя ЕС с един от най-големите търговски съюзи

Великобритания заменя ЕС с един от най-големите търговски съюзи

Лондон води преговори за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство

"Ако Великобритания все още беше в ЕС, щеше да се възползва от около 45 милиарда британски лири - колективни пари на ЕС. Трудно е една държава да се справи по-добре сама, отколкото в обединение. Особено във време на криза", допълни комисарят.

Първата изцяло нова сделка на Великобритания е тази с Австралия. Истината е, че тя изглежда като добавяне на 0,02% към БВП на Обединеното кралство. В геополитически план страната също сякаш е все по-изолирана.

Великобритания договори историческа търговска сделка с Австралия

Великобритания договори историческа търговска сделка с Австралия

Това е първата голяма сделка след Brexit и тя не е с Европейския съюз