След като напусна Европейския съюз (ЕС), Великобритания активно търси възможности да си спечели нови търговски съюзници. И сега Обединеното кралство е напът да стане част от един от споразумение, обединяващо едни от най-големите икономики от Америка през Азия до Океания.

Британските власти са започнали преговори за присъединяване към т.нар. Всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), в което влизат държави като Япония, Канада, Австралия, Малайзия и Перу. Договорът премахва 95% от митата между членовете в съюза.

С тази стъпка Великобритания се надява да си извоюва дял на международния пазар като износителка на качествени потребителски стоки и професионални услуги.

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Това е катастрофа за индустрията, смятат експерти

"Тази част от света е мястото, което предлага най-големи възможности за Обединеното кралство. Оставихме ЕС с обещанието да задълбочим връзките си със старите си съюзници и с бързорастящите потребителски пазари извън Европа", посочва британският министър на търговията Лиз Тръс, цитирана от EURACTIV.

Включването в търговския съюз не се очаква да увеличи обема на британския износ. Но то ще даде достъп до пазари за износ на правни, финансови и услуги. А те са ключова възможност за Лондон да увеличи влиянието си в региони, в които доминацията на Китай расте през последните години.