Черна гора и Молдова ще отбележат най-сериозният икономически ръст сред икономиките в Централна и източна Европа през 2021 година. Като цяло перспективите за целия регион са положителни.

По прогнози на Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw) икономиките на развиващите се страни в Европа ще нараснат с 5,4%.

Според есенната икономическа прогноза лидерите в региона са Черна гора (с ръст от 8,4%о) и Молдова (8%).Трябва да се има предвид обаче, че зависимата от туризма икономика на Черна гора претърпя най-големия спад в БВП през 2020 г. (15,3%), съобщава Emerging Europe.

"Силното представяне на източноевропейските икономики може да се обясни с факта, че мерките срещу разпространението на Covid-19 не са толкова строги, както в други държави. Освен това секторът на услугите е много по-малък, отколкото в Западна Европа", коментира икономистът от виенския институт Василий Астров.

Според прогнозата основният двигател на растежа в региона ще е частното потребление, което отчита ръст 14,5 % през второто тримесечие.

И инвестициите се увеличават със средно 18% за периода. Голяма част от тях обаче се дължат на мащабните проекти в Естония в областта на биотехнологиите и производството на ваксини срещу Covid-19.

Черна гора ползва еврото от 20 години. Но може да се наложи да се откаже от него, за да влезе в ЕС

Черна гора ползва еврото от 20 години. Но може да се наложи да се откаже от него, за да влезе в ЕС

През 2002 година страната едностранно прие единната европейска валута

Износът също се увеличава значително на фона на възстановяването на икономиките и туризма.

Индустриалното производство обаче още буксува, както тук, така и в Западна Европа, заради недостиг на полупроводници в автомобилната индустрия например.

В много страни заетостта отново стига до нивата от преди кризата - в Хърватия, Латвия, Унгария, Полша и Словения.

В същото време безработицата остава проблем в много страни, особено в Западните Балкани.

Едно от най-често срещаните явления сега е инфлацията. В повечето страни от региона цените за потребителите са нараснали средно с 3-4% от началото на годината досега. Въпреки това, по-високата инфлация би трябвало да бъде преходно явление.

И цените на имотите се покачват значително. В Чехия и Литва цените жилищните цени са се повишили съответно с 16% и 15% само от началото на пандемията и все още се усеща възходящата тенденция.

Магистрала за над $1 милиард, водеща до никъде, може да постави Черна Гора в дългова криза

Магистрала за над $1 милиард, водеща до никъде, може да постави Черна Гора в дългова криза

Примката около врата на управляващите в страната се затяга

Прогнозите за 2022 г. положителни. Най-големият ръст през следващата година ще отбележат Хърватия (5%) и Полша, (4,9%). В Черна гора и Косово икономическият ръст ще е по 4,8%.

Виенският институт смята, че механизмът на ЕС за възстановяване и устойчивост ще осигури допълнителен ръст в източните държави-членки. В Румъния например, стимулите по програмата, които ще са на обща стойност около 29 милиарда евро, биха могли да генерират допълнителен годишен растеж с до 3,1 % до 2026 г.

"В действителност обаче икономическият ефект от механизма на ЕС ще бъде значително по-нисък", прогнозира Астров. Според него икономиките в региона едва ли ще могат да усвоят напълно парите, а трансферите от ЕС вероятно отчасти ще заменят финансирането на инвестиционни проекти.