Немският автомобилен производител Фолксваген е започнал да строи ново предприятие за производство на леки автомобили в Калужката област на Русия, югозападно от Москва, съобщава Mosnews днес.

Първата поточна линия на завода, която ще произвежда автомобили от марките Фолксваген и Шкода се планира да бъде завършена през юли 2007 г. Целият завод трябва да започне да работи на пълни обороти през 2009 г.

Според собствениците от немската компания, капацитетът на новата производствена линия ще е 115,000 автомобила годишно. Инвестициите в проекта ще са за $340 млн. по време на първия стадий на строежа и още $130 млн. по време на втория.

Министърът на икономиката и търговията Герман Греф, който направи първата копка на новото предприятие миналия октомври е заявил, че през 2010 г. автомобилите с марка Фолксваген ще се продават с 20% по-ниска цена от сегашната.

През последните няколко години и други световни гиганти в областта на автомобилостроенето изявиха желание да изградят свои заводи в Русия, като сред тях бяха американската компания Форд и японската Тойота.

Според данни на икономическото министерство, през 2010 г. в Русия трябва да се сглобяват поне 900,000 нови автомобила, а общите чужди инвестиции ще са за над $2 млрд. В момента Рено Логан (също Дачия) се продава за $8,000, което е предпочитано от руснаците пред родната Лада, който се смята за не толкова надежден автомобил.