Германия е внесла стоки от Русия на стойност 2,9 милиарда евро само през през месец юли 2022-а. Това стана ясно от публикувани тази седмица данни, цитирани от Reuters. Резултатите показват, че повишените разходи за енергия осуетяват усилията на Германия да намали търговията с Русия.

Стойността на германския внос от Русия се е повишила с над 10% спрямо юли 2021 г., според данните на Федералната статистическа служба.

Според институцията скокът се дължи най-вече главно на по-високите цени, особено в енергийния сектор - съкращенията на доставките на руски газ увеличават сметките за енергия за домакинствата и бизнеса в най-голямата икономика в Европа.

През юли Германия е внесла суров петрол и природен газ от Русия на стойност 1,4 милиарда евро, което е ръст от 1,6% спрямо предходната година, става ясно от официалните данни.

Вносът на руски петролни продукти се оценява на 0,5 милиарда евро, което е ръст от 72,5%, а вносът на въглища от страната е нараснал с над два пъти до 0,3 милиарда евро.

Въпреки, че стойността на вноса от Русия се повишава, Германия успява да намали общия обем на стоките, внесени от страната през юли с 45,8%, показват данните.

Междувременно износът на Германия за Русия е намалял с 56,8% като стойност, за сметка на увеличения експорт със Съединените щати и съседите си Франция и Холандия.