Търсенето на въглища в Германия през 2022 година нарасна за втора поредна година, предупреди асоциацията на вносителите на въглища VDKI. На страната ще й се наложи да продължи да използва въглища по-дълго, отколкото германското правителство планираше, пише Oilprice.

Търсенето на въглища в Германия се е увеличило с 16% миналата година, показват данни на VDKI. Въпреки че това е по-ниско от предварително прогнозираното от VDKI, потреблението на въглища в Германия все още нараства и страната ще продължи да разчита на въглища по-дълго, отколкото Германия би искала.

Германия е внесла 43 милиона тона въглища миналата година, което е ръст от 4,7%, изчислява VDKI. Вносът на парни въглища, използвани за електроцентрали, е нараснал с 12% до 30 млн. тона.

За да обслужват това увеличено търсене, около 6 GW централи, работещи с каменни въглища, бяха рестартирани миналата година, като Германия се опитваше да спести газ и да запълни хранилището си в навечерието на тази зима. Периодът с увеличено използване на въглища беше счетен за необходима стъпка за намаляване на търсенето на природен газ миналото лято, след като Германия превърна съхранението на газ в свой приоритет номер едно, дори с цената на рестартиране на резервни електроцентрали и забавяне на планираното оттегляне на страната въглищни централи.

Германия консумира повече вносен втечнен природен газ с по-високи цени. Президентът на VDKI Александър Бете предупреди, че Германия може да продължи да бъде зависима от въглища много по-дълго, отколкото правителството планира.