Милиардерът Ли Ка-шин, който е най-богатият азиатец и най-големият инвеститор във Великобритания, заяви, че ще изтегли част от вложенията си, ако страната излезе от Европейския съюз (ЕС).

“Ако наистина така нареченият Брекзит се случи, със сигурност ще намалим инвестициите си в тази държава”, заявява шефът на CK Hutchison Holdings LTD, цитиран от Bloomberg.

„Вероятността за излизане от ЕС обаче е малка, ако британските граждани се интересуват от своите собствени интереси”, смята милиардерът.

Ли, чийто бизнес на Острова се разпростира от инфраструктурни до телекомуникационни проекти, е един от многото лидери в световната икономика, които са загрижени за бъдещето на Великобритания.

Вчера бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис коментира, че Великобритания няма да може да напусне Европейския съюз,  даже ако резултатите от референдума покажат желанието на гражданите на страната да направят това.

„Каквато и да е нашата критика към Европейския съюз, ние винаги се намираме под въздействието на чаровната фраза от песента „Hotel California” (на групата Eagles – бел. ред.): „можете да напуснете стаята по всяко време, но никога не можете да си тръгнете”, заяви ексцентричният икономист.