Безпрецедентната енергийна криза в Европа вероятно ще ескалира с падането на температурите през зимата, така че властите искат да накарат хората и бизнесите да спестят възможно най-много. Прилагат се или се обмислят спешни мерки, включително тавани на цените за внос на руски газ, някои нови данъци върху енергийните компании и задължителни съкращения на потреблението за големи индустриални потребители, пише Quartz.

Някои компании и правителства също налагат и друга нестандартна стъпка: изключване на светлините, когато не се използват.

В Берлин най-малко 200 паметника и обществени сгради вече не са осветени през нощта. Някои вериги супермаркети изключват светлините, които няма да нарушат работата и намаляват работното си време.

Deutsche Bank и други финансови институции изключват вътрешното осветление, както и външното осветление след работно време. Deutsche Bank очаква мерки да спестят електроенергия, равняваща се на изключване на 49 000 електрически крушки за един час.

Газовата криза принуждава компаниите да мислят за потреблението на енергия

Енергийната криза принуждава бизнеси и институции да се отчете колко енергия и средства се губят, както и генерираните въглеродни емисии с ненужно осветление. Това по принцип е навик на по-бедните страни, където хората и компаниите следят внимателно сметките за електроенергия.

Сега обаче богатите страни, които са свикнали да оставят осветени офисите и уличните лампи работещи цяла нощ, трябва да помислят по въпроса.

В световен мащаб делът на електроенергията, която отива за осветление, е спаднал през последното десетилетие от около 20% на 13%, коментира Жорж Зисис, физик от университета във френския град Тулуза.Това се дължи почти изцяло на бързото приемане на енергийно ефективно LED осветление, което се повиши от по-малко от 1% от глобалните източници на светлина през 2010 г. до около 50 на сто сега, на път да достигне почти 90% до 2030 г. Но дори и така осветлението днес е отговорно за производството на приблизително толкова въглеродни емисии за една година, колкото произвеждат 248 милиона автомобила.

Колко енергия трябва за градското осветление?

Физикът изчислява, че ако уличното осветление се включва само когато има минувачи, може да се използва 95% по-малко енергия. Най-големите виновници са сградите с офиси и търговските сгради, които в един типичен европейски град използват около половината от енергията, свързана с осветлението. Най-доброто дългосрочно решение според Зисис е инсталирането на интелигентни осветителни системи, които се включват само при движение.

В подобна енергийна криза, която Европа преживява в момента, пропиляването на енергия става много по-болезнена тема от финансова гледна точка. Това, както и заплахата от студена, мрачна зима, трябва да са достатъчно стимул, за да оставим градовете малко по-тъмни.