Сезонно коригираният ръст на Брутния вътрешен продукт на еврозоната (EA19) през четвъртото тримесечие спрямо предходното е 0,5% и съответно 0,6% в целия Европейски съюз. Това показва предварителната оценка на Eurostat публикувана днес.

През третото тримесечие на 2016 г. БВП бе нараснал с 0,4% в еврозоната и с 0,5% в EU28.

В сравнение със същото четвъртото тримесечие на предходната година, сезонно изгладени БВП е нараснал с 1,8% в еврозоната и с 1,9% в целия ЕС.

Според предварителната оценка на Eurostat, икономиката на ЕС е нараснала през 2016-а с 1,9%, а на страните от еврозоната с 1,7% в еврозоната и с EU28.

Предварителните данни на Eurostat показват ускоряване на инфлацията в еврозоната през януари до 4-годишен връх. Индексът на потребителски цени в 19-те страни членки на валутния съюз се повиши с цели 1,8% на годишна база след растеж с 1,1% през декември. По този начин инфлацията в еврозоната наближи доста рязко средносрочното целево ниво на ЕЦБ за инфлация от 2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) обаче запази относителното слабото декемврийско темпо на растеж от 0,9%. Поради това, ЕЦБ едва ли ще предприеме скорошни мерки за промяна (намаляване) на размера и продължителността на програмата за "количествени улеснения".

В същото време енергийните цени скочиха през януари с цели 8,1%, докато цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се повишиха с 1,7% спрямо година по-рано, цените на услугите нараснаха с 1,2 на сто, а тези на индустриалните не енергийни стоки - с 0,5 на сто.