Европейската статистическа служба Eurostat представи днес експресната си оценка за икономическия растеж в Европейския съюз през първото тримесечие на 2017 година.

За периода януари - март Брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС 28 е нараснал с 0,4% спрямо последното тримесечие на 2016-а година, когато бе отчетен растеж от 0,6 на сто. Спрямо аналогичното тримесечие година по-рано европейската икономика се разширява с 1,9%, запазвайки темпото, регистрирано през всяко едно от последните две тримесечие на миналата година.

Икономиката на еврозоната също запазва стабилна динамика на растеж през първото тримесечие на годината. Бизнесът и домакинствата изглеждаха доста устойчиви, въпреки високите нива на политическа несигурност преди серията ключови избори в региона.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната се увеличава през периода с 0,5% спрямо четвърто тримесечие на миналата година. Това показва експресна оценка на Евростат, потвърждаваща очакванията на финансовите пазари.

На годишна база БВП на 19-те страни от валутния съюз се повишава с 1,7% спрямо същото тримесечие на 2016-а година, след растеж с 1,8% в края на миналата година (възходяща ревизия от предходна оценка за повишение с 1,7%).

Днешните първоначални данни отговарят на икономически растеж в рамките на текущата година от 1,8%, което е далеч по-силно от анемичната експанзия с едва 0,7% в САЩ и от слабият растеж от 1,2%, отбелязан във Великобритания.

Това също така представлява четвърта поредна година, в която еврозоната надвишава по темпо на растеж икономиката на САЩ през първото тримесечие, въпреки че доста рядко регионът успява да запази това свое предимство с течение на годината, припомня bnr.bg.