Без значение кой измерител на инфлацията използвате, ръстът на цените в САЩ рязко се забави през последната година. И все пак, сега, когато Федералният резерв успя да доближи инфлацията до целта си от 2%, може да е грешка да се мисли, че тя ще остане ниска.

Напротив, инфлацията вероятно ще бъде по-устойчива заплаха, отколкото е била от десетилетия, поради дългия списък от мощни сили, които са тласнали цените по-високо, и ограниченията на усилията на централната банка да я контролира. Историята също така показва, че нестабилността на цените е по-малко изключение, отколкото норма.

"Всеки, който е по-млад от 50 години и не е живял на нововъзникващ пазар, не е имал реален опит с инфлацията", казва Стивън Д. Кинг, бивш главен икономист в HSBC в Лондон и автор на книгата "Трябва да говорим за инфлацията", публикувана през май от Yale University Press.

"Един от уроците от 70-те години на миналия век е, че ако инфлацията започне да намалява и се отпуснете, преди да се усетите, тя отново се повишава. Можете да преминете от 5% на 3%, след това на 6% и 4% и обратно на 7,5%. Фактът, че пада, не означава, че ще слезе и ще остане долу."

Никой не би обвинил председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, че се отпусна в днешната борба с инфлацията. Но Пауъл и други централни банкери знаят, че не могат да поддържат лихвените проценти на ниво, което потиска икономическата жизненост в дългосрочен план. Разбира се, високите лихви биха създали ниска и стабилна инфлация, но това ще бъде стабилността на гробището, която никой не иска.

Испания е първата страна в еврозоната, в която инфлацията падна под 2%

Първата страна в еврозоната, в която инфлацията падна под 2%

Темпът на растеж на цените при храните доста се забавя

Инфлационната спирала от миналата година имаше множество причини: огромни държавни разходи за компенсиране на икономическия срив, свързан с пандемията, който така и не настъпи, проблеми във веригата на доставки, което прекъсна потока от стоки, и енергийният шок, последвал инвазията на Русия в Украйна. Но действаха и дългосрочни сили.

Демографията беше една от тях. След много години на нарастване на работната сила пазарът на труда започна да изтънява, оказвайки натиск върху заплатите. Изменението на климата също е инфлационно, намалявайки предлагането на храни, наред с други неща.

Цените на зехтина се покачиха до най-високите нива в историята след продължителна суша в Испания. Цените на захарта се повишават от прекомерния дъжд в Индия и това са само два от многото примери. Борбата с изменението на климата също е скъпа и ще остане такава.

Плановете за нисковъглероден преход са необходими за бъдещия просперитет, но добавят към днешните разходи. Постигането на глобална икономика с нетна нула до 2050 г. ще изисква годишни инвестиции от 9,2 трилиона долара - почти половината от размера на икономиката на САЩ, изчислява McKinsey.

Добавете всичко и изглежда ясно, че връщането към света с ниска инфлация и свръхниски лихвени проценти от последните години не е в плановете. "Преминаваме от свят, който преди беше доминиран от изобилието на ресурси, към свят, доминиран от недостига", каза Хю Гимбър, глобален пазарен стратег в J.P. Morgan Asset Management в Лондон.

"Икономическият свят може да изглежда съвсем различно през следващите пет до 10 години. Използването на минали резултати като ръководство за бъдещето е нещо, срещу което винаги предупреждаваме, но е особено вярно сега."

Съживяването на инфлацията също така поставя инвеститорите в различна вселена от тази, която са обитавали през последните 30 години. Това създава предизвикателства и възможности и предполага необходимостта от по-активно управлявано портфолио.

Традиционно златото и твърдите активи, като недвижими имоти и суровини, се считат за най-доброто хеджиране на инфлацията. Поне златото има история като запас на стойност, който датира от хиляди години.

И все пак, жълтият метал не произвежда поток от приходи и цената му също е нестабилна. Физическите активи може да изглеждат привлекателни, но Кинг отбелязва, че историята показва, че тяхната възвръщаемост също може да бъде слаба в периоди на инфлация.

Стратезите в BlackRock, най-големият мениджър на пари в света, придават на обвързаните с инфлацията облигации на развитите пазари най-голямото им стратегическо наднормено тегло, въз основа на мнението, че по-голямата част от пазара на облигации все още не успява да оцени колко постоянна инфлация може да се окаже. Освен това те препоръчват да се инвестира в тенденции с дълга писта, като например изкуствен интелект.

Задава се най-скъпата стачка в историята на САЩ

Задава се най-скъпата стачка в историята на САЩ

Куриерите от UPS настояват за по-добри условия в колективния си трудов договор

Друг подход би бил да се разгледат сектори, които не се справят особено добре в свят с ниски лихви, с надеждата, че ще се справят по-добре, ако лихвените проценти останат високи. Банките, например, са склонни да се представят по-добре, когато лихвените проценти са по-високи, защото техните нетни лихвени маржове се подобряват.

Най-важното е, че инвеститорите трябва да признаят, че дългият сън на инфлацията е приключил, независимо от някои скорошни прогнози, че се задава дефлация на цените. Средният процент на инфлация за една година надхвърли 5% през 2022 г. за първи път от 1990 г. Разумно е да се предположи, че това ще се случи отново през следващите няколко години.

Защита чрез "реални" активи

Някои неща имат присъща стойност. Без значение колко слаба или силна е валутата, която използвате за плащане, основната стойност остава сравнително постоянна.

Храната например има присъща стойност. Ако един хляб днес струва един долар, а инфлацията скочи 30%, цената съответно се приспособява към 1.30 долара, защото хората все още са също толкова готови да плащат за него, независимо от стойността на валутата.

Същото важи и за други физически активи с присъща стойност, като недвижими имоти и благородни метали. Няколко хартиени актива също предпазват от инфлация, въпреки че го правят чрез по-изкуствени средства, например Министерството на финансите коригира стойността на защитените от инфлацията ценни книжа.

Докато изследвате устойчиви на инфлация инвестиции, имайте предвид, че никоя инвестиция не е изцяло устойчива на инфлация. Те се справят добре, но това не означава, че ви защитават изцяло.

   1. Недвижими имоти

Хората се нуждаят от покрив над главата си и ще плащат ставките за жилище, каквито и да са те.

Стойността на долара в Съединените щати грубо се е намалила наполовина за 30 години - от 1990 г. до 2020 г. - според Бюрото по труда и статистиката. Средната цена на жилището през 1990 г. е била 117 000 долара според ФЕД. И все пак през първото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилището беше 324 500 долара.

Имайте предвид, че цените на имотите значително изпревариха инфлацията. Те почти са утроили стойностите си от 1990 г. насам, въпреки че щатският долар струва само половината от предишната си стойност.

И така, как инвеститорите могат да се възползват от устойчивите на инфлация недвижими имоти?

Покупка на имот с цел отдаване под наем

Имотите, които се купуват с тази цел, предлагат стабилност, например ежемесечен пасивен доход и данъчни предимства. Но най-вече защита от инфлация. Като собственик на имот под наем, вие повишавате наема всяка година, за да сте в крак с пазарните цени, които обикновено надвишават инфлацията.

Всъщност наемът се оказва един от най-важните двигатели на инфлацията. Това прави наемните имоти основна инвестиция в борбата с инфлацията.

Купуване на имот

Собствениците на жилища с ипотека с фиксирана лихва са защитени от инфлация, поне за разходите за жилище. Повече от защитени - инфлацията им помага, като намалява стойността на месечните ипотечни вноски.

При наемите няма такава защита.

Все пак внимавайте да не объркате дома си с истинска инвестиция. Купуването на жилище и неговата поддръжка после е нещо, което ще правите вечно, а не е просто инвестиция. Ежедневните разходи и грижата за имота могат да ви струват много, ако не се учите да пестите.

   2. Стоки

Стоковият индексен фонд работи също като всеки друг индексен фонд. Може да се инвестира в него чрез брокер. Отразява пазарният индекс - в случая индекса на стоковия пазар, който проследява една стока, група от подобни стоки или пазара на стоки като цяло.

   3. Злато и скъпоценни метали.

Когато инфлацията е висока, инвеститорите прибягват до злато. Скъпоценните метали също допринасят за сравнително устойчива на рецесия инвестиция, тъй като златото запазва стойността си.

То има тенденция да се представя слабо на бичи пазари, но инвеститорите го смятат за сигурна инвестиция в период на спад.

   4. Акции, ориентирани към растеж.

Струва си да се отбележи, че ориентираните към растежа акции са такива, чиято привлекателност идва от потенциала за повишаване на цените, за разлика от акциите, ориентирани към доход, които плащат високи дивиденти. Това няма нищо общо с растежа спрямо стойностите на ценните книжа.

Компаниите, които могат да повишат цените си наред с инфлацията, са склонни безопасно да преминават през инфлационните периоди. Например, дори ако разходите за суровини на хранителните компании нарастват по време на инфлацията, те обикновено могат да преминат през този период без да отчетат загуби.

Същата логика важи за много отрасли, които предоставят основни стоки и услуги.

Ето някои сектори, които обикновено оцеляват отлично по време на инфлационните периоди:

- Хранителни стоки

- Грижа за здравето

- Енергия

- Строителни материали

- Технологии

Какво се случва с  пазара на имоти в САЩ след 10 повишения на лихвите

Какво се случва с един от най-големите пазари на имоти в света след 10 повишения на лихвените проценти

Предполага се, че с повишаването на лихвените проценти, цените ще падат, но това не се случи

Докато тези компании могат да повишават цените си заедно с инфлацията и да поддържат печалбите си, цените на акциите им също трябва да се повишава.

Ценните книжа, ориентирани към доход, които плащат солиден дивидент, също не се справят, тъй като дивидентите обикновено не успяват да растат успоредно с инфлацията. Инвеститорите в дивиденти също биват засегнати от редовните данъци върху доходите, което допълнително намалява реалната стойност на тези дивиденти.

   5. Криптовалути

Никой не знае как се движат те, когато има хиперинфлация. Имат няколко предимства пред държавните фиатни валути (тези, които не са подкрепени със злато или други реални стоки). Първо правителствата, които искат да управляват дълга си чрез отпечатване на повече пари, не манипулират криптовалутите.

Вместо това паричното предлагане на криптовалути зависи от тяхната собствена логика. Например новата доставка на биткойн се забавя с времето. На всеки четири години има разполовяване. През 2012 г. криптовалутата падна до 25 биткойни на всеки 10 минути, през 2016 г. спадна до 12.5, а през 2020 г. спадна до 6.25. Предстои още едно разполовяване през следващата година.

Доставките продължават да растат, но става с по-бавни темпове с течение на времето. Това създава възходящ натиск върху стойността на всяка единица.

Проблемът с криптовалутите е, че не е ясна основната им стойност. Има някаква присъща стойност в анонимната валута, която не се контролира от никое правителство. Но никой не знае точно каква е тя. Това прави криптовалутите повече спекулации, отколкото инвестиции.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.