37 милиарда евро капиталови потоци са изтекли от България от 2010-а до 2020-а година. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев по време на пресконференция на Асоциация "Хидроенергия" и Сдружение на производителите на екологична енергия.

По думите му "в резултат на по-скоро целенасочени, отколкото случайни действия се постигат едни нереално високи цени на електроенергията в страната". Тоест, енергийният сектор е един от най-уязвимите откъм схеми и корупция у нас.

"Как да сме конкурентноспособни като цените на електроенергия са 73% по-високи от тези в Германия, за която нашата индустрия генерира най-голям износ", подчерта Велев. Той е категоричен, че не може да се говори за дефицит, когато разполагаме с над 10 000 МВт мощности, а реалното потребление варира между 3 000 и 5 000 МВт.

Според представителите на АИКБ този дефицит е изкуствено създаден, което води до огромни разходи на индустрията за електроенергия и я прави неконкурентоспособна.

"През първата декада на август ТЕЦ Марица Изток 2 работеше с два от своите осем блока, разполагайки с персонал в пъти повече от необходимия за поддръжка на активните блокове. За всеки от работещите над 2000 работници и служители, които работят по два часа на ден при един такъв режим домакинствата и бизнесът плащат по над 4000 лева месечно", каза Васил Велев.

Високата цена на тока у нас се обуславя и от факта, че сме свързани с гръцкия пазар, който е и най-скъпият пазар в Европа по дефиниция. Това е така от времето, преди да се свържем с румънския пазар, откъдето можем да се свържем и с европейския, въпреки енергичната съпротива на повечето  работодателски организации това да се случи.

На този фон е и сериозният казус с Наредбата за ползването на повърхностни води. Заради правни недомислици над 250 ВЕЦ-а, генериращи най-чистата и евтина енергия в страната, са изправени пред риск от спиране, твърдят от АИКБ.

Велев коментира още, че задачата на управлението на енергетиката не е да създава условия, при които няколко енергийни олигарси да спечелят много пари, а обществото да плаща огромни сметки и индустрията да губи конкурентоспособност. Десетки големи предприятия и десетки хиляди служители са принудени да спрат работа, защото високите сметки за ток ги водят неминуемо към фалит.

"Ситуацията е изкуствено създадена - пускат се манипулативни оферти през нощта за покупка на ток на принципа "не по-малко от 300 евро на Мвт/ч", което показва, че цената изкуствено се изкривява. Оферти "купувам само над тази висока цена" очевидно манипулират цената, за да се манипулира кривата на търсене и равновесната точка", подчертава Велев.

Работодателските организации категорично ще подкрепят усилията на Асоциация "Хидроенергия" за регулиране на един, по думите им, "правен абсурд", за да не се случи така, че и техните мощности да се добавят към наболелия проблем с неработещи енергийни източници, поради независещи от тях причини".

В заключение, председателят на АИКБ сподели, че в резултат на правна несигурност от България за последните 11 години са изтекли 37 милиарда евро капитали при привлечени едва 13 милиарда евро.