Брутният вътрешен продукт (БВП) на Киргизстан за първи път в историята на бившата съветска република с население колкото нашето, надхвърли границата от 1 трилион киргизки сома (около 11,26 милиарда долара). Това съобщиха от Кабинета на министрите на страната.

"Брутният вътрешен продукт на Киргизстан надхвърли границата от 1 трилион сома. Това показват цифрите от специален отчет на официалния уебсайт на Министерството на икономиката и търговията", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

От ведомството припомнят, че по време на своя реч в парламента министър-председателят Акълбек Джапаров е обявил, че за първи път в историята на независимостта на Киргизстан, БВП на страната се очаква да достигне 1 трилион сома.

Китай ще строи електроцентрала за над $2 милиарда в Киргизстан

Китай ще строи електроцентрала за над $2 млрд. в бивша съветска република

Това е едно от най-големите инвестиционни споразумения в историята на страната

"Показателят БВП на човек от населението (който показател и изменението му най-точно показва действителното състояние на икономиката на дадена страна) в доларово изражение достигна 1900 долара през 2023 г., спрямо 1665 долара за миналата година (нарастване с 14% за година)." А увеличението за последните три години е общо 669 долара на човек от населението, т.е. с над 50%.

Уточняваме, че това може да се счита за доста голям скок, макар и направен от ниска основа, тъй като Киргизстан - която е от най-високопланинските страни в света - продължава да е и сред най-бедните.

"За предходния период от 10 години обаче (от 2010 г. до 2020 г.), БВП на човек от населението на Киргизстан е нараснал общо едва с 311 долара", се отбелязва още в правителственото съобщение.

Той беше мултимилионер, докато в страната се ширеше корупция – бившият президент на Киргизстан

Той беше мултимилионер, докато в страната се ширеше корупция – бившият президент на Киргизстан

Алмазбек Атамбаев се издигна до върховете на властта и стана незаконно мултимилионер, но затъна в корупцията и стигна до затвора

"За предходния период от 10 години обаче (от 2010 г. до 2020 г.), БВП на човек от населението на Киргизстан е нараснал общо едва с 311 долара", се отбелязва още в правителственото съобщение.

За първата половина на 2023 г. (януари - юли) Киргизстан е изнесъл в чужбина 7,4 тона злато на обща стойност $463,5 млн., което за сравнително малката икономика на страната е доста голяма сума. Тази информация се съдържа в данните на Националния статистически комитет. В сравнение с юни тази година през юли износът на злато в чужбина се е увеличил 2,5 пъти. Благородният метал е бил доставен в три държави.

Най-много злато Киргизстан е изнесъл за Швейцария - 5,9 тона на стойност почти 375 млн. долара. За Китай азиатската страна е изнесла 983 кг злато на стойност 60 млн. долара, а за ОАЕ - 451 кг на стойност 28,5 млн. долара.

Спрямо януари - юли 2022 г., износът на злато от Киргизстан тази година се е увеличил 115 пъти. Миналата година Киргизстан е доставил в чужбина само 290,5 кг злато на обща стойност 13 милиона долара.

Що се отнася за самия Киргизстан, според резултатите за първото тримесечие на 2023 г., златно-валутните резерви на страната съдържат 16,7 тона злато, по данни предоставени от Световния съвет по златото (World Gold Council). На годишна база показателят се е увеличил с 1 тон, а спрямо декември 2022 г. - с 300 килограма.

"Белият дом" на Киргизстан в столицата Бишкек

Източник: iStock

"Белият дом" на Киргизстан в столицата Бишкек

В същото време, делът на златото в резервите на Киргизстан също се увеличава.

В края на миналата година той се оценяваше на 34,1%, а към май 2023 г. достига 42,9%. Стойността на златните и валутните резерви на Киргизката република е 2,4 милиарда долара, от които златото е 1 милиард долара.

Икономиката на Киргизстан расте и в абсолютно изражение

Това показват данните от доклада за паричната политика на Националната банка на страната, публикувани през лятото. По данни от финансовия регулатор, реалният растеж на БВП за тази година ще бъде около 3,3%.

Увеличението на икономическите показатели на страната се дължи основно на секторите: селско стопанство (особено животновъдство и растениевъдство), индустрия, както и строителството и сектора на услугите.

БВП на Киргизстан като цяло расте поради нарасналото търсене, както и заради инфлацията в страната, пък се посочва в последния макроикономически обзор на Евразийската банка за развитие, публикуван преди месец. Икономистите отбелязват, че ръстът на БВП на Киргизстан е достигнал 3,3 процента през периода януари-август 2023 г.за което способства и спирането на спада в индустриалното производство (нулев ръст през януари-август, след спад от 2% през януари-юли).

"В основата на растежа на икономиката на Киргизстан продължават да бъдат строителният сектор, както и търговията "на едро" и "на дребно" (подкрепени от нарастващите реални заплати и динамиката на потребителското кредитиране).

Задържащ ефект имаше спадът на добивите в селското стопанство, поради сухото време, а и през предходната година имаше голямо повишение в сектора. Според оценките на Евразийската банка за развитие, "през ноември-декември производството на основни метали в страната ще навлезе в зоната на растеж, което ще подкрепи увеличение на БВП до 4,2% за 2023 година".