Високите температури и вървящото с тях потребление на електроенергия за охлаждане доведоха до скок на цените на свободния пазар. България и Румъния се оказаха "шампиони" в ЕС с цена от по 129 евро за мегаватчас.

Както отбелязва Economica.net, даже традиционно по-скъпи пазари като Италия и Гърция са на равнище 114-117 евро за мегаватчас.

Ще има ли рязко покачване на цената на тока от юли и с колко?

Ще има ли рязко покачване на цената на тока от юли и с колко?

Във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" не достигат 1 милиард лева

Още по-шокиращи са цените по часови слотове. И у нас, и в северната ни съседка между 19:00 и 21:00 часа токът на свободния пазар е за около 300 евро на мегаватчас. По данни на енергийната борса, у нас говорим за близо 590 лева за MWh.

В Румъния през свободния пазар минава около 40% от националното потребление. В същото време, в момента атомната електроцентрала на страната е спряна за профилактика, а вятърът не е силен и турбините работят само с 14% от капацитета си. Така вечерта, когато отпада от системата токът от фотоволтаични инсталации, цените скачат рязко.

В Русия вдигат тока на домакинствата, които не пестят

В Русия вдигат тока на домакинствата, които не пестят

Целта е да се намали тежестта върху бизнеса и да се удари нелегалният крипто добив

У нас според данните на ЕСО в обедните часове на 21 юни соларите са отговорни за 55,65% от генерираната електроенергия. След тях се нареждат АЕЦ (21,62%), Концензационни ТЕЦ (12,85%), топлофикационни ТЕЦ (2,93%) и заводски ТЕЦ (2,40%).

Снимка 670738

Източник: ЕСО

Иначе казано, по същия начин вечерният пик ще в потреблението ще съвпадне с вечерен пик на цените.