Сериозно преразглеждане на цените на електроенергията за домакинствата се задава в Русия. То вече трябва да бъде обвързано с обема на потреблението, пише Лента.Ру.

Регионите, които не пристъпят към такава промяна, ще трябва да компенсират по-бедните домакинства от собствените си бюджети, вместо да разчитат на допълнителни такси от бизнеса.

От чий джоб идват парите?

Целта на промените е да се премахне т.нар кръстосано субсидиране. В Русия цената на тока за гражданите е занижена за сметка на тази за промишлеността, която на практика плаща всеки месец част от сметката на тези домакинства, които иначе биха имали затруднения.

ЕРП-тата 45 дни ще ни продават безплатен за тях ВЕИ ток

ЕРП-тата 45 дни ще ни продават безплатен за тях ВЕИ ток

Законова промяна ощетява малките производители със соларни инсталации за собствени нужди

От години се търси начин за премахване на кръстосаното субсидиране, но тежестта за фирмите само се увеличава. През 2023 г. индустрията ще плати рекордните 284 млрд. рубли под формата на допълнителни такси.

В същото време, макар отделните региони да имат право да увеличават цената на тока за битовите потребителите, това не се прави почти никъде. А потреблението расте главоломно.

Сметките за ток и газ растат: Какви помощи отпускат различните европейски държави (и България)?

Сметките за ток и газ растат: Какви помощи отпускат различните европейски държави (и България)?

Държавите-членки на ЕС до голяма степен са отговорни за своите национални енергийни политики

Сега властите вървят към "икономически обоснована тарифа" на база потреблението - така се очаква по-богатите граждани с големите си сметки да субсидират по-бедните. Процесът ще започне от началото на следващата година в цялата страна, като очакването е той да бъде съпроводен и с промяна в субсидиите за енергийно бедните.

Минно дело

Руските власти не крият, че друга причина за новото ценообразуване на електроенергията е нелегалният добив на криптовалути. Това е процес, който консумира огромни количества ток, който би трябвало да е индустриален, но почти винаги се изразходва на територията на домакинства.

Така Иркутска област стана център на крипто "миньорите" не само от цяла Русия, но и от Китай. Причината - токът за домакинствата е почти 6 пъти по-евтин, отколкото в Москва. Тези тарифи се дължат на наличието на 3 веца и на високо ниво на субсидиране - големите държавни и частни потребители плащат допълнително милиарди рубли.

Резултатът - почти 2% от битовите потребители имат потребление от над 6000 киловатчаса на месец. Ако бяха в София, те щяха да плащат по над 1000 лв. на месец за подобна консумация.