2024 г. ще е много лоша за зърнените култури в Европейския съюз - с по-ниски добиви от по-малко засети площи, става ясно от данни на Copa-Cogeca - най-голямата европейска земеделска организация. Нейните експерти предупреждават, че ситуацията може допълнително да се влоши през следващите седмици.

Производството на зърнени култури в ЕС трябва да достигне 257,3 милиона тона, което е спад от 4,7 на сто в сравнение с реколтата през определяната като слаба 2023 г. Добивите намаляват с 1,2%, а засетите площи - с 3,5%. Значително се свива производството на пшеница и ечемик (съответно с по 6,3% и 9%), царевицата е стабилна, а при овеса даже има чувствително увеличение.

Понижиха прогнозите за реколтата от зърно и маслодайни култури в ЕС

Понижиха прогнозите за реколтата от зърно и маслодайни култури в ЕС

Царевицата е основният потърпевш заради силната суша в южните части на Европа

При повечето северни, централни и източни държави в ЕС има спад в производството на зърнени култури, докато в Испания има увеличение с 3 млн. тона, пише БТА.

У нас агроминистърът Георги Тахов преди месец също коментира, че ще има леко свиване на реколтата през 2024 г.

При маслодайните семена ситуацията според организацията е стабилна - 1,6% по-малко площи, но 0,7% по-високи добиви с краен резултат 1 на сто по-скромно производство. Отчита се 50-процентов скок в Испания и 15-процентов спад в Полша.

Първи прогнози за световната зърнена реколта през 2024-а

Първи прогнози за световната зърнена реколта през 2024-а

Новата прогноза на ФАО за глобалното производство на зърнени култури. е леко коригирана нагоре до 2840 млн. тона

При протеиновите култури (например грах и боб) данните са положителни с изключение на тези за Франция.

От Copa-Cogeca предупреждават, че ситуацията може да се влоши през следващите седмици заради сложните метеорологични условия и невъзможността да се работи на полетата.