През изминалата зима имаше спад на цените на втечнения природен газ от рекордно високи нива. Сега обаче най-големият купувач на газ в света очаква нов скок на цената и то тази година.

Увеличаващия се капацитет за внос в Европа и Китай и риск от лошо време, са потенциали фактори за скок на цените на LNG, според Юкио Кани, председател и главен изпълнителен директор на Jera Co, една от най-големите енергийни компании в света, която търгува с горива.

Предстои ли борба за ресурси на Запада и Япония с други страни

Предстои ли борба за ресурси на Запада и Япония с други страни

Икономисти намират сходство на сегашната икономическа ситуация в света с тази от преди 50 години

Съвместното предприятие на Tokyo Electric Power Holdings и Chubu Electric Power - Jera обяви, че сключва 20-годишна сделка за закупуване на LNG от терминал на Venture Global в Луизиана. Въпреки, че компанията очаква търсенето на втечнен природен газ в Япония да намалее през следващото десетилетие, може все пак да има изненада, като търсенето остане непроменено, заради изграждането на повече заводи за производство на полупроводници, заявява Кани в интервю за Bloomberg.

Идва краят на бума в износа на LNG от САЩ

Идва краят на бума в износа на LNG от САЩ

Покачването на разходите и засилената конкуренция за осигуряване на дългосрочни купувачи и финансиране може да остави на пауза доста предложени проекти за износ

"Този тип съоръжения се нуждае от много енергия, което затруднява прогнозите и перспективите за търсене", казва той.

Коментарите на Кани идват на фона на спад от 83,5% на азиатските спот фючърси за втечнен природен газ от най-високата стойност от миналия септември, като достигнаха дъна, невиждани през лятото на 2021 г.

Освен това, в период в който Европа пренасочва веригата си за енергийни доставки и разчита повече на втечнен природен газ от САЩ, доставките може да бъдат ограничени. Подемът в икономическото възстановяване на Китай също може да повиши търсенето на LNG.