Всеки ден над 4 хиляди души от близките села пътуват до Елин Пелин, за да работят, съобщава Bulgaria ON AIR. Малката община е с едни от най-високите заплати в страната за 2020 година.

Елин Пелин е единствената община с две магистрали на територията си, което прави лесно пътуването до столицата. Близостта до София прави общината атрактивна за чуждестранните инвеститори, като събира голяма част от логистиката на Западна България.

"Вследствие на този голям инвеститорски интерес и бързия административен коридор, които създадоха колегите, мисля, че се получи един много сериозен вакуум за хора и от там се повиши качеството на трудовата ръка, както и заплатите, които трябва да се дават. На практика ние тук нямаме безработица, а имаме всеки ден над 4000 човека, които посещават общината ни за работа", коментира кметът на Елин Пелин - Ивайлов Симеонов.

1486 лева става началната заплата за учителите от 1 септември

1486 лева става началната заплата за учителите от 1 септември

Увеличението е с 5%

Припомняме, че платформата "265 истории за икономика" на  Института за пазарна икономика (ИПИ) поставя община Елин Пелин в топ 10 на общините с най-висока е средната заплати. Последните числа са за пандемичната 2020 г., тъй като това са последните предоставени от Националния статистически институт и те сочат, че средната заплата в общината тогава е била 1638 лева. 

Общината е една от петте в страната с положителен демографски прираст за последните 10 години. Причината е и местната социална политика. От общината дават 4000 лева на всяко семейство с трето дете.

Една средна заплата не стига: Разходите на домакинствата се повишиха със 17.8% за година

Една средна заплата не стига, ето колко пари са нужни, за да бъдат посрещнати месечните разходи

Ръстът на разходите изпреварва този на приходите

"По-спокойно се живее, има детски градини, в които има места за тях, има училища и бърз транспорт до София", каза жител на Елин Пелин.