Презапасяването с хранителни продукти в условията на затворени икономики и пандемия от коронавирус може да доведе до допълнително покачване на техните цени, въпреки че запасите от основните стоки по света са достатъчно високи, посочи старшият икономист от Организацията по прехрана и земеделие към ООН Абдолреза Абасян пред Reuters.

"Всичко, което ви трябва, е паническо потребление от страна на големите вносители като мелниците и правителствата, за да се създаде криза", каза Абасян. Според него, конкретно в сферата на прехранването не става въпрос за криза на предлагането, а за драматична промяна на начина на потребление. "Како ще стане, ако много купувачи решат, че не могат да се сдобият с жито или ориз през май или юни? Това ще доведе до глобална криза в доставките на храна."

Разхищаването на храна носи глобални загуби за 12 трилиона долара

Разхищаването на храна носи глобални загуби за 12 трилиона долара

По-устойчива хранителна система може да донесе ползи за бизнеса на стойност 5,7 трилиона долара годишно

Бенчмарковата цена на житото, търгувана на борсата в Чикаго, нарасна с 6% само в рамките на миналата седмица, което е най-драстичният ѝ седмичен растеж от почти година насам, а в Тайланд, който е вторият най-голям износител на ориз в света, цената на продукта се върна на най-високата си стойност за последните над седем години.

Но заради пандемията от коронавирус, производителите на храни имат и други проблеми, освен покачващите се цени. Във Франция например става все по-трудно да се намерят шофьори на камиони и работници за заводите в контекста на драстичното покачване на търсенето за тестени изделия. Ограниченията пред търговията в много страни на Стария континент също допълнително уврежда веригите на доставки.

На много места по света храната поскъпва бързо. И икономистите са притеснени

На много места по света храната поскъпва бързо. И икономистите са притеснени

Заради забавящия се темп на ръста на икономиката централните банки едва ли ще реагират със затягане на политиката

В контекста на влошаващите се вериги, заразата и поскъпващите цени, все пак има лъч светлина. Запасите от основните храни ще нараснат през тази година, като се очаква житото да достигне 287,14 млн. тона, което е с 10 млн. тона повече от миналата година, а тези на жито да се покачат със 7 млн. тона, до 182,3 млн. тона.

"В САЩ 140 млн. тона царевица се използват за направата на етанол и част от нея може да се върне на хранителния пазар, тъй като няма да е необходима за горива заради спада на цените на петрола", каза директорът на брокерската компания IKON Commodities Оле Хуе.