Цените на петрола се покачват по време на търговията в сряда, след като вчера Саудитска Арабия обяви допълнително намаление на производството през февруари и март.В резултат на търговията във вторник цените на петрола подскочиха до максимум от февруари 2020 г., отбелязва MarketWatch.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес сутринта, 9,18 ч. българско време, се търгуват по 53,96 долара за барел, което е с 0,36 долара по-висока цена от в края на предходната сесия. Във търговията във вторник тези договори нараснаха с $2,51 (4,9%) - до $ 53,6 за барел.

Цената на февруарските фючърсиза американския суров нефт WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса към същия момент е 50,09 долара за барел, което е с 0,16 долара по-високо от закирването на предишната търговия. Ден преди това тези фючърси поскъпнаха с 2,31 долара (4,9%) до 49,93 долара за барел.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви във вторник, че страната допълнително ще намали добива през февруари и март с 1 милион барела на ден. Официалната квота на Саудитска Арабия за производството през февруари и март е 9,119 милиона барела на ден. Като се вземе предвид допълнителното намаление, производството ще възлиза на 8,125 милиона барела на ден. Междувременно се рабзбра, че Русия и Казахстан планират да увеличат производството .

По време на среща във вторник страните от ОПЕК + се споразумяха за постепенно увеличаване на производството на петрол с 2 милиона барела на ден след март, заяви руският вицепремиер Александър Новак в интервю за телевизионния канал Русия 24.

Решението на Саудитска Арабия доброволно да намали производството е взето на фона на разпространението на нов вид коронавирус и затягане на карантинните мерки в Европа. Според стратега на DailyFX Маргарет Йънг, цитирана от S&P Global Platts, решението на Саудитска Арабия отразява "по-ниска перспектива за търсене на фона на вълните от пандемията, които продължават да възпрепятстват пътуванията и бизнес активността в ключови развити държави".

Междувременно Американският петролен институт (API) във вторник обяви спад на запасите от петрол в САЩ миналата седмица с 1,66 милиона барела. Според данните на API запасите от бензин и дестилати са нараснали съответно с 5,47 милиона и 7,14 милиона барела.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува седмичен доклад за запасите от петрол, бензин и дестилат в страната по-късно в сряда. Анализаторите от IHS Markit очакват данните да покажат спад в запасите на нефт в САЩ с 1,2 милиона барела и увеличение на запасите от бензин и дестилати съответно с 1,4 милиона и 2,2 милиона барела.