Цените на петрола падат в петък на фона на по-ниската прогноза на ОПЕК за търсенето за 2021 г., както и заради очакванията за възможна продажба на петрол от стратегическия резерв на САЩ.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време се търгуват по $82,28 за барел, което е с $0,59 под цената от края на предишната сесия. В четвъртък цената на тези договори се повиши с $0,23 (0,3%) - до $82,87 за барел.

Стойността на декемврийските фючърси за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същия момент възлиза на $81,05 за барел, което е с $0,54 по-ниско от тази при затваряне на вчерашната сесия. При приключването на търговията в четвъртък цената на тези договори нарасна с 0,25 долара (0,35%) - до 81,59 долара за барел.

Президентът на САЩ Джо Байдън, в отговор на статистиката, публикувана миналата сряда, която показва нарастването на инфлацията в страната до максимално ниво от 31 години, си постави за цел да ограничи покачването на цените, включително на енергията, каза анализаторът в Commerzbank Карстен Фрич.

"За тази цел Байдън инструктира два отдела да обмислят начини за намаляване на цените на енергията и ограничаване на манипулацията на пазара. Една от възможните мерки може да бъде освобождаването на стратегически петролни запаси", цитира експерта MarketWatch.

Междувременно ОПЕК в месечния си доклад за петролния пазар остави прогнозата за ръст на търсенето на петрол през 2022 г. непроменена на 4,2 милиона барела на ден, но намали прогнозата за нарастване на търсенето за текущата година с около 160 хиляди барела на ден, до 5 7 млн. барелана денощие, позовавайки се на ефекта от високите цени.

В петък инвеститорите очакват седмичните данни на Baker Hughes за активността при експлоатация на петролни платформи в САЩ.

"Сега има голям интерес кога най-накрая ще има обрат към растеж в дейността в шистовия сектор на САЩ ", каза президентът на Strategic Energy & Economic Research Майкъл Линч.