Цените на петрола от световните референтни марки на практика не се променят значимо по време на търговията в петък след предишните дни на растеж. По този начин сортът Brent се стабилизира на максимално ниво за последните две години и половина.

Намалените резерви и очакванията за възстановяване на търсенето засенчиха новините, че страните от ОПЕК + започнаха да обсъждат постепенно увеличение на производството от август, пише Trading Economics.

Цената на августовските фючърси за петрол Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:14 часа българско време в петък възлиза на 75,61 долара за барел, което е с 5 цента над нивото от закриване на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поскъпнаха с $0,37 (0,5%), достигайки най-високото ниво от октомври 2018 г., според данните на Dow Jones Market Data.

Августовските фючърси за американдския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгуват по 73,37 долара за барел, което е със 7 цента повече от крайната стойност на предходната сесия. Вчера стойността на тези контаркти се увеличи с 0,22 долара (0,3%) - до 73,3 долара за барел.

"Пазарът на петрол се здържа добре, като се има предвид фактът, че търсенето на енергия продължава да се възстановява, тъй като икономиката се отваря допълнително", каза Колин Цизински, главен пазарен стратег в SIA Wealth Management Inc., цитиран от MarketWatch.

Освен това, според експерта, сигналите за евентуално увеличение на производството на петрол от страните от ОПЕК + са положителен знак, при условие че растежът на предлагането продължава да съответства повече или по-малко на растежа на търсенето.

Както Dow Jones съобщи, позовавайки се на източници, страните от пакта ОПЕК + обсъждат възможността за облекчаване на ограниченията за добив през август с 500 хиляди барела на ден, въпреки че този сценарий не се разглежда официално.

Държавите от ОПЕК + са предпазливи с увеличаването на производството, вярвайки, че перспективите за търсене на суровини остават несигурни, предвид неравномерното възстановяване на икономиките на различните страни, твърдят източниците.

Няколко държави в коалицията биха искали ОПЕК + да поддържа предпазлив подход и стабилни доставки през август. В по-голямата си част тяхната загриженост, както пише Bloomberg, позовавайки се на източници от делегациите, е за ситуацията около Иран, който участва в преговори със САЩ и други държави относно ядрената си програма. Те биха могли да доведат до отмяна на американските санкции върху износа на ирански нефт.

Участниците на пазара очакват следващата среща на държавите от ОПЕК +, която трябва да се проведе на 1 юли.