Войната в Украйна промени европейската икономика и приоритети и въпреки усилията за зелен преход, природният газ остава актуален в цяла Европа. Великобритания не прави изключение, пише The Guardian.

Властите в Лондон взеха решение да подкрепят изграждането на нови газови електроцентрали с цел да осигурят енергийните доставки на Великобритания при прехода на страната към нулеви емисии.

И Великобритания изпадна в рецесия

И Великобритания изпадна в рецесия

Това сочат предварителните данни за 6-тата икономика в света

Обединеното кралство ще се нуждае от непрекъснато производство на газ до 2030-а година

Това е необходимо като резервен вариант за гарантиране на енергийната сигурност и намаляване на разходите, се изтъква в цитирано от британските медии изявление на Департамента за енергийна сигурност, позоваващо се на данни на Комитета по изменение на климата.

Снимка 611600

Източник: iStock

Какво предвижда нвоият план на Лондон?

  1. Допълване на законодателството с изискване новите газови централи да бъдат изграждани в готовност за нулеви нетни емисии и да могат в бъдеще да преминат към нисковъглеродни алтернативи, като улавяне на въглероден диоксид и производство на енергия от водород.
  2. С въвеждането на други, още по-зелени технологии, газовите електроцентрали ще работят по-рядко.

Последните статистически данни показват, че Великобритания вече е изминала половината път към екологизиране на сектора. Емисиите на парникови газове са с 50% по-ниски от тези през 1990-а година. На този фон обаче страната трябва да постигне целите си за 2035-а по устойчив начин, така че хората да не останат без енергия.

"Няма да поемам рискове по отношение на енергийната ни сигурност. Ще вземам трудни решения, така че независимо от сценария, пред който сме изправени, винаги да можем да захранваме Великобритания с енергия от собствената ни страна", коментира министър-председателят Риши Сунак.

Властите са категорични, че без газ, който да подкрепя възобновяемите енергийни източници, Островът е изправен пред реалната перспектива за прекъсване на електрозахранването.

Както знаем, през последните години някои страни бяха толкова застрашени от ограничения в доставките, че бяха принудени да се върнат към въглищата. И ако държавите са принудени да избират между чиста енергия и запазване на сигурността и топлината на гражданите си, те определено ще изберат лампите да продължават да светят.

Това е тезата на Лондон и тя определено звучи адекватно.

Кой инвестира в "зелени" централи у нас и колко ток произвеждат те

Кой инвестира в "зелени" централи у нас и колко ток произвеждат те

Соларната енергия е във възход, но все още водните централи имат по-голям капацитет