Двете най-силни европейски икономики се свиват с най-бързите си темпове от десетилетия, според прогнозите, публикувани в сряда, подчертавайки спешната необходимост лидерите на ЕС да постигнат съгласие за нови мерки в подкрепа на работници и предприятия, засегнати от пандемията на коронавирус, пише CNN.

Според прогнози на германските институти за икономически изследвания, най-голямата икономика в Европа вероятно ще се свие с 4,2% тази година. Очаква се свиване от 1,9% през първите три месеца на тази година и 9,8% през текущото тримесечие. Това би бил най-резкият спад, регистриран от началото на воденето на статистика през 1970 г. и повече от два пъти повече от най-лошото тримесечие по време на световната финансова криза.

Експерти: Всички страни в Източна Европа ще влязат в рецесия през 2020-а

Експерти: Всички страни в Източна Европа ще влязат в рецесия през 2020-а

Кои ще бъдат най-сериозно засегнати?

Прогнозите идват в момент, в който централната банка на Франция обяви, че икономиката на страната се е свила с около 6% през първите три месеца на годината. Централната банка заяви, че последното свиване с подобен мащаб е през второто тримесечие на 1968 г., когато седмиците на демонстрации и общи стачки рязко ограничиха икономическите дейности.

Прогнозите за тежката рецесия в Германия и Франция са по-лоша новина за други европейски страни като Италия и Испания, които са най-силно засегнати от пандемията и търпят още по-големи икономически срив.

Неизбежна рецесия грози най-голямата икономика в Европа

Неизбежна рецесия грози най-голямата икономика в Европа

Производството в Германия може да се с над 5% през годината

Министрите на финансите, от 19-те държави в еврозоната, търсят начин за предоставяне на подкрепа на най-засегнатите страни. Те прекратиха преговорите за нов спасителен пакет след 16 часа разговори, проведени чрез видеоконференция. Но все още нищо не е договорени, като предстоят нови преговори в четвъртък.

"Много сектори на икономиката на еврозоната се затвориха напълно, а други работят доста под капацитета", казва Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics. "Дейността е паднала най-много в Италия и Испания, защото ограниченията там са били най-драконовски."

Кристалина Георгиева: Рецесията ще бъде поне толкова сериозна, колкото тази през 2008 година

Кристалина Георгиева: Рецесията ще бъде поне толкова сериозна, колкото тази през 2008 година

Но световната икономика може да се възстанови още през 2021 година, казва ръководителят на МВФ

"Въпреки че самата пандемия може да достигне своя връх през следващите няколко седмици, някои ограничения вероятно ще останат в сила с месеци", добави той.

Португалецът Марио Сентено, който председателстваше срещата на финансовите министри, заяви, че все още няма конкретни мерки. Той заяви в публикация в Twitter, че остава ангажиран в постигнете на план за възстановяване, който защитава работниците и бизнеса.

Пакетът ще струва около половин трилион евро, включващ кредитни линии, гаранции и програми за защита на заетостта.

Ограниченията на ЕС по отношение на бюджетния дефицит са облекчени, за да позволят на страните членки да вземат повече заеми.

И все пак старите разделения между държавите усложняват колективен фискален отговор в Европа. Девет от страните, които използват еврото, включително Италия и Франция, бяха призовали Европейския съюз да издаде дълг, наречен "корона облигации", да набере дългосрочно финансиране за всички държави-членки, за да помогне за възстановяването на щетите, нанесени от.

Германският канцлер Ангела Меркел, подкрепена от лидерите на Австрия и Холандия, отказа това да се случи. Те отдавна се противопоставят на подобни мерки от страх, че на практика би това би означавало, че данъкоплатци поемат разходите на по-бедните държави-членки.