Прогнозата за глобалния растеж е, че 2020 година ще бъде на негативна територия - ще видим рецесия, която ще бъде поне толкова сериозна, колкото тази по време на финансовата криза. Но очакваме възстановяване през 2021 година. Това посочва управителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в обръщение.

По нейните думи възможното възстановяване на растежа през следващата година зависи от това стабилността на здравните системи навсякъде по света да бъде поставен във фокуса.

"Икономическото въздействие е и ще бъде тежко, но колкото по-бързо бъде спрян вируса, толкова по-бързо и по-силно ще бъде възстановяването", добавя тя.

По думите на Георгиева развитите икономики като цяло са в по-добра позиция да отговорят на идващата криза. От друга страна развиващите се пазари и тези, в които населението е в категорията с ниски доходи, ще бъдат изправени пред значителни трудности.

"Те са тежко засегнати от отлива на капитали, а вътрешната активност ще бъде под натиск докато тези държави не отговорят на епидемията. Инвеститорите вече изтеглиха 83 милиарда щатски долара от развиващите се пазари от началото на кризата, което е рекорден отлив", обяснява още Кристалина Георгиева и допълва:

"В частност ние сме притеснени за страните с ниски доходи и високи нива на задлъжнялост - въпрос, по който работим в тясно сътрудничество със Световната банка.".

Според ръководителя на МВФ действията на страните в посока на извънредните фискални мерки с цел стимулиране на здравната система и подкрепа на засегнатите държави и работници са стъпка в правилната посока. "Ще е необходимо и още особено на фискалния фронт", смята Георгиева.