Сряда донесе задържане на ралито на петрола, като цената му успя да падне под най-високото ниво, достигнато за последните 11 седмици. Това дойде в резултат на сигналите, че Русия планира да започне разхлабване на ограниченията за добива през юли, пише Bloomberg.

Фючърсите за доставка през юли на борсата в Ню Йорк се свиха с 0,4% до 34 долара за барел за американският суров петрол WTI. Тези на сортът Brent изгубиха 0,2% от стойността си до 36,10 долара за барел, след като той записа 1,8% нагоре по време на предишната сесия.

Според запознати Москва обмисля да се отдръпне от постигнатата по-рано сделка с ОПЕК, дошла след рекордния срив в цените през април. Говорителят на Кремъл коментира, че Русия ще анализира състоянието на пазара преди да вземе окончателно решение.

В началото на май ОПЕК и нейните партньори взеха решение да ограничат добива с близо 10 милиона барела на ден с цел да се справят с пренасищането на пазара на фона на срива в търсенето. Като част от сделката ограниченията трябваше постепенно да отпадат от юли.

Междувременно перспективите за пазара продължават да се подобряват. Нигерия и Алжир повишиха официалните си продажни цени, а това е знак, че купувачите ще бъдат готови да плащат повече за техните барели. От друга страна натрупаните в САЩ запаси се очаква да продължат спада си.