Растежът на частния сектор в Обединеното кралство се доближава до стагнация, тъй като се забави до ново 18-месечно дъно, повлечен надолу от спада на фабричното производство. Това сочат последните данни за Острова, цитирани от Sky News.

Внимателно наблюдаваният съставен индекс на мениджърите по покупките (PMI) на S&P Global/CIPS спадна до 50,9 през август от 52,1 през юли, най-ниското му ниво от февруари 2021 година и близо до нивото 50, което разделя растежа от свиването.

"Частният сектор на Великобритания се доближи до стагнация през август, тъй като лекият растеж на дейността в сектора на услугите едва компенсира задълбочаващия се спад при производителите", заяви Анабел Фидес - директор по икономика в S&P Global Market Intelligence.

Стачка във Великобритания заплашва веригата за доставки

Стачка във Великобритания заплашва веригата за доставки

Износът на стоки за около $800 милиона е сериозно затруднен

Намаляващото клиентско търсене на фона на по-слабите икономически перспективи и недостигът както на персонал, така и на суровини са засегнали силно производителите на стоки, като фирмите регистрират най-бързите спадове в производството и новата работа от май 2020 година.

Забавянето на общия растеж се дължи до голяма степен на по-рязък спад в производствената продукция от фабриките в Обединеното кралство.

Много тревоги все още държат собствениците на бизнес и хората от частния сектор като цяло будни през нощта. Такива са прекъсванията на веригите за доставки заради войната в Украйна, най-високата инфлация в страната от почти 50 години, както и въздействието на по-високите лихвени проценти.